Uvodni editorijal New York Times-a: Film ‘Chappaquiddick’ je ‘atentat na karakter’

Amber Athey

Dopisnik New York Times-a inzistirao je u editorijalu objavljenom u petak, da je film “Chappaquiddick” nepravedno izvršio atentat na karakter bivšeg senatora Teda Kennedyja.

Film, koji je počeo u kinama igrati u petak, prikazuje događaje oko smrti Mary Joe Kopechne, koja se utopila nakon što je auto kojeg je vozio Kennedy završio u ribnjaku. Kennedyju je trebalo 10 sati da prijavi nesreću policiju.

Neil Gabler, koji piše biografiju o Tedu Kennedyju, odlučio je ignorirati okolnosti oko Kopechnejeve smrti i Kennedyjevu umješanost u tom događaju. Umjesto toga, Gabler tvrdi da je film “izravni atentat na karakter”.

“Nitko osim većine luđaka koji se bave teorijama zavjere ne vidi ovo nikako drugačije nego kao tragični incident u kojem ništa posebno nije bilo zataškano”, napisao je Gabler. “Koliko slobode si može umjetnik ili zabavljač uzeti kad je u pitanju biografski subjekt? Mnoge scene variraju od dramatičke interpretacije pa sve do izravnog atentata na karakter.”

“Lažna povijest nije ništa bolja od lažnih vijesti; a možda je i gora”, nastavio je. “Vrlo je moguće da će tijekom vremena, pomoću osmoze društvenih medija, Kennedy dostojan prezira iz ovog filma izbrisati sjećanje na onog časnog, ali i nesavršenog, iz pravog života.

Korisnici Twittera nisu bili oduševljeni načinom na koji je Gable izostavio one najgore Kennedyjeve postupke nakon prometne nesreće.