POGLEDAJTE: Budućnost prijevoza? Virgin Hyperloop One testira prototip u punoj veličini

Colin Earnest

Screenshot/YouTube/Virgin

Virgin Hyperloop One je ovaj tjedan testirao novi prototip svog transportnog sustava na testnoj stazi u pustinji Mojave. Test je koristio “Vision 2030 Hyperloop Pod” i izveden je za prijestolonasljednika i Ministra obrane Saudijske Arabije, Mohammeda bin Salman bin Abdulaziza.

Potencijalni kupac Salman bin Abdulaziz čini se zagrijanim za korištenje tehnologije u Saudijskoj Arabiji kao dio svog “Vision 2030” plana u vrijednosti od 500 milijardi dolara. “Hyperloop je katalizator koji će omogućiti da sve tehnologije četvrte generacije procvatu u Kraljevstvu, stvarajući vitalno društvo i uspješnu ekonomiju preko vizionarskih gradova i klastera visoke tehnologije”, rekao je u izjavi.

Virgin Hyperloop One tvrdi da će gotovi proizvod biti dva do tri puta brži od vlakova velikih brzina. Dali su nekoliko primjera za odredišta u Saudijskoj Arabiji:

Putovanje iz Rijada u Jeddah-u iznosilo bi 76 minuta (trenutno treba više od 10 sati), koristeći kopneni most za putničko-teretni promet, pozicionirajući KSA kao ulaz na tri kontinenta. Putovanje od Rijada do Abu Dhabija trajalo bi 48 minuta (trenutačno je više od 8,5 sati).

U prosincu, Hyperloop je oborio svoj rekord vozeći 240 milja (386 km/h) na testnoj stazi u Nevadi. Finalni proizvod, koji se očekuje do 2021. godine, dosegnut će brzinu od 670 milja na sat (1080 km/h).

Hyperloop čahura pluta unutar potpuno zatvorene cijevi pomoću magnetske levitacije. Gotovo je u potpunosti bešumna i zahtijeva znatno manje prostora od tračnica za vlakove velikih brzina. Tvrtka kaže da sve što ćete čuti kad čahura prolazi je “veliki wooosh”.

Čahura postepeno ubrzava kroz niskotlačni okoliš cijevi, bez turbolencije i G-sila sličnih polijetanju Boeinga 747.

Hyperloop web stranica procjenjuje trajanje putovanja od Los Angelesa do Las Vegasa na 30 minuta.

Ali koliko će to koštati? Virgin kaže dvije trećine troškova vlakova velikih brzina. Ako Princ pristane, oči svijeta će biti uperene prema Saudijskoj Arabiji da vide je li Hyperloop One budućnost prijevoza.

Vision 2030 Test:

Objašnjenje Hyperloopa: