Prijedlog za podjelu Kalifornije mogao bi se naći na glasačkim listićima u studenom

Prijedlog da se Kalifornija podjeli u tri države, koje bi odvojile sjevernu i južnu regiju države od puno liberalnijeg središta, prikupio je dovoljno potpisa kako bi se našao na glasačkom listiću u studenom.

Ovaj prijedlog odvojen je od dva druga, koja traže potpunu secesiju — jedan liberalni, koji bi odvojio kompletnu Kaliforniju od ostatka Unije, i jedan konzervativni, koji bi odvojio područje okruga Orange u samoupravnu državu. CAL 3 je izdanak sličnog prijedloga, CAL 6, s izbornog listića 2014. godine.

How Tim Draper’s proposition would divide California. Courtesy CAL 3

Bitcoin milijarder i poduzetnik Tim Draper, čovjek koji stoji iza ovog prijedloga, dobio je ovaj put dvostruko više potpisa od potrebnog broja, lako prešavši prag od 350.000 potpisa, i s 600.000 imena našao mjesto na glasačkom listiću u studenom. Skupina iza prijedloga službeno će podnijeti potpise na analizu slijedećeg tjedna.

Draper je izjavio za lokalne medije da je podupro akciju iz razloga što bi “građani cijele države bili bolje servisirani u tri manje države dok bi istovremeno razni okruzi, gradovi i mjesta očuvali svoje povijesne granice.”

Intervju Tuckera Carlsona s Tim Draperom: