DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Izvješća sugeriraju da je CNN pomogao organizirati namještaljku protiv Trumpa

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/Radio Free Europe/Radio Liberty

Dopise koje je napisao bivši ravnatelj FBI-a James Comey, otkrivaju da je CNN možda pomogao u organiziranju namještaljke protiv tada-izabranog-predsjednika Donalda Trumpa.

Prema više objavljenih izvještaja, izgleda da dopisi ukazuju na to da je sastanak koji je Comey imao s Trumpom potaknut pritiscima CNN-a, a potom je iskorišten za pokretanje medijskog bjesnila oko anti-Trump dosjea, kojeg je financirao Demokratski nacionalni odbor i predsjednička kampanja Hillary Clinton. Mollie Hemingway piše u Federalistu:

U više dopisa, Comey posebno spominje da je CNN bio u posjedu dosjea i želio je “udicu” koja bi omogućila mreži da objavi izvješće o njegovim najlascivnijim tvrdnjama, iako nisu bile provjerene.

Pišući o sastanku koji je imao s Trumpom, Comey je napisao u klasificiranom dopisu: “Rekao sam da su Rusi navodno bili u posjedu trake koje su uključivale njega i prostitutke u predsjedničkom apartmanu hotela Ritz Carlton u Moskvi oko 2013. godine.”

Kao što Hemingway primjećuje, ne postoje izvještaji objavljeni od bilo koje medijske kuće u vrijeme kad se Trump sastao s Trumpom i izvijestio ga o optužbama navedenima u dosjeu.

“Rekao sam da su mediji poput CNN-a imali [optužbe] i da su tražili udicu”, posebno je naglasio Comey Trumpu i zabilježio u svoj dopis. Daily Caller izvještava:

Četiri dana nakon tog sastanka, CNN je objavio priču koja je otkrila postojanje lascivnog izvještaja u kojem se navodi da je ruska vlada kompromitirala Trumpa. Priča CNN-a odnosila se na ono što je danas znano kao dosje – neprovjereno izvješće na 35 stranica napisano od strane bivšeg britanskog špijuna Christophera Steela.

“Objasnio sam zašto samo mislio da je važno da zna o tome”, napisao je Comey u još jednom klasificiranom dopisu 28. siječnja 2017. “Također sam objasnio da je jedan od razloga što samo mu rekli taj da su nam mediji, osobito CNN, govorili da će objaviti priču.”

CNN-ovo izvješće 10. siječnja 2017. o lascivnim navodima sadržanima u dosjeu je iznimno značajno, kao što Hemingway objašnjava:

Izuzetno dobro pozicionirani izvori rekli su CNN-u da je vrh obavještajne uprave Obamine administracije obavijestio Obamu, Bidena i Trumpa o dosjeu kojeg su smatrali veoma ozbiljnim i vjerodostojnim. A i zvučao je prilično loše, baš kao što je naslov [CNN-ovog izvješća] naznačio.

“Ruski operativci tvrde da posjeduju kompromitirajući materijal osobne i financijske prirode koje se tiču gospodina Trumpa”, navodio je CNN u članku napisanom od Jakea Tappera, Evana Pereza i Carla Bernsteina. Ono što je zanimljivo o autorima je to što je CNN-ov Perez imao neobjavljene veze s Fusion GPS, firme koja je sastavila dosje financiran od strane demokrata. Perez je kasnije lažno izvijestio da su republikanci ti koji su financirali dosje, čak i nakon što su činjenice izašle u javnost koje su dokazale da ne govori istinu. Henimgway nastavlja:

BuzzFeed je objavio stvarni dosje nekoliko minuta nakon što je CNN uživo objavio priču, pokazujući svijetu da je dosje pun lascivnih tračeva kojima je nedostajala čak i mala mogućnost da budu potvrđeni.

Među najznačajnijim činjenicama otrivenim u Comeyjevim dopisima, koje je Ministarstvo pravosuđa otkrilo u četvrtak, jest ona da je Comey sastavio sedam dopisa, od kojih su četiri bila klasificirana. To je značajno jer je Comey procurio četiri dopisa svom prijatelju kako bi ih on preokrenuo i procurio dalje medijima, što znači da je bar jedan od dopisa morao biti klasificiran.

Kao što je istaknuto od Hemingway i Byrona Yorka iz Washington Examinera, jedan od najvećih zaključaka iz Comeyevog dopisa od 6. siječnja 2017. jest taj da je Comey naznačio u njemu da je brifing bila ideja tadašnjeg direktora Nacionalne obavještajne službe Jamesa Clappera.

“Rekao sam da postoji nešto o kome [Trump] je Clapper želio razgovarati sa mnom na samo ili u vrlo maloj skupini”, napisao je Comey. “Tada sam izvršio sjednicu točno onako kako sam planirao.”

Comey je potom rekao Trumpu da CNN ima optužbe i da traži “udicu za vijesti” kako bi mogao objaviti lascivne i nepotvrđene optužbe.

“Rekao sam da je važno da im ne dajemo isprike da napišu kako FBI posjeduje materijal ili [CENZURIRANO] i da ga držimo vrlo blizu sebe”, napisao je Comey u svom dopisu. Kao što su Federalist i Daily Caller oboje primjetili, CNN je objavio priču samo nekoliko dana nakon Comeyjevog sastanka s Trumpom.

S obzirom na Clapperovu povezanost s Comeyjevim sastankom s Trumpo, Hemingway navodi važan nalaz konačnog izvješća odbora Zastupničkog doma (House Permanent Select Committee on Intelligence) o Rusiji. Izvješće Odbora je pokazalo;

Nalaz #44: Bivši direktor Nacionalne obavještajne službe James Clapper, sada CNN-ov analitičar za nacionalnu sigurnost, pružio je nedosljedno svjedočenje Odboru o svojim kontaktima s medijima, uključujući CNN

Hemingway nastavlja:

Tako je Comey, prema Clapperovoj izričitoj naredbi, rekao Trumpu da CNN “traži udicu za vijest” kako bi objavio navode dosjea. Rekao je to u brifingu s Trumpom, nakon kojeg je gotovo istog trenutka sadržaj brifing procurio CNN-u, što mu je dalo udicu koju su toliko tražili i trebali.

Brifing održan 6. siječnja 2017., bio je katalizator za niz događaja koji su konačno doveli do mjesta na kojem se trenutno Ruska istraga nalazi. Brifing je odmah procuren CNN-u, koji je pokušao legitimizirati dosje i su tom je procesu zapalio medijsku vatru. Hemingway zaključuje:

Tijekom ludila, Comey je namjerno odbio reći u javnosti ono što je više puta priznao u privatnosti – da predsjednik Sjedinjenih Država nije pod istragom. Čak je u svojim dopisima naveo da je najmanje tri puta rekao Predsjedniku da nije pod ostragom. Comeyjevo odbijenje da prizna u javnosti ono što je u više navrata rekao ljudima u privatnosti dovelo je do njegovog otpuštanja.

To je Comeyja navelo da procuri više dopisa kako bi bila imenovana posebna istraga iz osvete.

Hemingwayev navod da je Comey procurio dopise iz osvete nije neutemeljena. Tijekom ovotjednog intervjua s NBC-evom Savannah Guthrie, Comey je priznao da je imao “očitu” predrasudu prema Trump zbog toga što “me je otpustio”.