Konačno izvješće komisije Zastupničkog doma nije pronašlo nikavu vezu između Trumpa i Rusije

Screenshot: YouTube/Radio Free Europe/Radio Liberty

Izvješće koju su napisali republikanci vezano na komisiju Zastupničkog doma, objavljeno je u petak navodeći kako komisija nije pronašla “nikakav dokaz” o dosluhu između ruske vlade i Trumpove kampanje tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine.

Izvješće, koje je jako reducirano kako si se spriječilo puštanje povjerljivih informacija, vrhunac je dugogodišnje istrage koja se bavila optužbama da se kampanja Donalda Trumpa urotila s Rusima s namjerom da utječe na rezultate izbora.

Izvješće od 253 stranice navodi kako komisija “nije našla nikakve dokaze da je Trumpova kampanja bila u dosluhu, koordinirala ili konspirirala s ruskom vladom”. Demokrati su uložili prigovor nakon objavljivanja izvješća.

Samo nekoliko trenutaka nakon objave, predsjednik Trump je pohvalio rezultate izvješća komisije.

“Upravo izašlo: Objavljeno izvješće komisije Zastupničkog doma. ‘Nema dokaza’ da je Trumpova kampanja ‘bila u dosluhu, koordinirala ili konspirirala s Rusijom’. Clintonova kampanja platila je oporbeno istraživanje dobiveno od Rusije-WoW! Totalni lov na vještice! MORA ZAVRŠITI SADA!” Tweetao je Trump.

Ali nije sve u izvješću bila dobra vijest. Komisija je izjavila kako je pronašla “loše prosuđivanje i nepromišljene akcije u Trumpovim i Clintonovim kampanjama”. S Trumpove strane, komisija je navela sastanak u lipnju 2016. između službenih osoba Trumpova kampanje i ruske odvjetnice Natalie Veselnitskaye, “koja je lažno navela da posjeduje štetne informacije o Clintonovoj kampanji”. Komisija je rekla da je to bila “demonstracija loše procjene”.

Sa strane Clintonove, “Komisija je također našla da je Clintonova kampanja i Demokratska stranka, koristeći niz izrezaka i posrednika kako bi sakrila tragove, platila oporbeno istraživanje dobiveno od strane ruskih izvora, uključujući litaniju tvrdnji visokih sadašnjih i bivših vladinih dužnosnika Rusije”, navodi se u izvješću. “Neki od tih oporbenih istraživanja iskorišteni su za izradu šesnaest dopisa, koji obuhvaćaju ono što je postalo poznato pod imenom Steel dosjei.”

Demokrati u komisiji Zastupničkog doma su, u međuvremenu, na 99 strana napisali vlastito službeno izvješće komisije, u kojem su iznijeli da republikanci nisu pozvali ključne svjedoke i da nisu izdali potrebne sudske pozive kako bi prisilili svjedočenja. “Većina je odbacila sposobnost komisije da provede vjerodostojnu istragu koja bi mogla opravdati povjerenje javnosti”, navodi se u kritici.