Obama, Hillary i Kerry napali Trumpa zbog Irana. Sarah Sanders sravnala ih je jednom izjavom.

Hank Berrien

Screenshot: YouTube/TIME

U srijedu se glanogovornica Bijele kuće Sarah Sanders okomila na tri najprominentnija Amerikanca koji su napali Trumpovu odluku o izlasku iz sporazuma s Iranom: bivšeg predsjednika Baracka Obamu i bivše državne tajnike, Hillary clinton i Johna Kerryja. Nakon što je Obama izdao dugu izjavu ispunjenu izmišljotinama, Clinton izjavila da je američki “kredibilitet upucan”, a Kerry intonirao da Trumpova odluka “slabi našu sigurnost, gazi američku riječ” i “izolira nas od naših europskih saveznika”, Sanders je čula dovoljno.

Ispalila je natrag: “Mislim da na temelju nedostatka uspjeha ovih pojedinaca u cijelom procesu vanjske politike, oni su vjerojatno posljednje tri osobe kojima bi otišla po savjet i mišljenje da li je naša odluka ispravna.”

Evo kako je razočarani i ogorčeni trio izrazio svoje mišljenje:

Kerry: “Umjesto građenja na jedinstvenim mjerama provjere neširenja, ova odluka prijeti da povuče svijet nazad na rub na kojem smo se nalazili prije nekoliko godina. Opseg štete ovisit će o tome što Europa može napraviti da spasi nuklearni sporazum, kao i o reakciji Irana.”

Obama:

Clinton:

Taško je zamisliti tri osobe koje su imale toliko katastrofalan učinak na američku vanjsku politiku. Čak i ljubitelj Obame i virulentan mrzitelj Izraela Stephen Walt priznaje:

Posebice, Obama i njegov tim pogrešno su posmatrali Arapsko proljeće kao veliki, spontani ustanak koji se zalaže za liberalnu demokraciju i prebrzo ga prihvatili. Također su podcijenili sposobnost nasilnih ekstremista da iskoriste nastali vakuum u neuspjelim državama i otpor prema autoritarnim režimima u državama poput Sirije i Egipta. Ovi nesporazumi doveli su do Obamine katastrofalne intervencije u Libiji, njegovog neprikladnog diplomatskog upletanja u Jemenu i preranog zahtjeva da “Asad mora otići” u Siriji.

A sve to je tek vrh ledene sante; mogli bismo još spomenuti i masakr u Bengaziju, ohrabrivanje Vladimira Putina dok je pustošio po istočnoj Europi i, naravno, Obamino napuštanje Iraka. Kao što je Jeff Jacoby napomenuo:

U žurbi da povuče američke trupe iz Iraka i Afganistana, stvorio je vakuum u kojem su se proširile terorističke mreže i talibani ponovno oživjeli. Divljštva Islamističke države ne samo da su vratile stabilizirani Irak da drhti pred nasiljem, već su potaknula i brojne terorističke napade na Zapadu.

Sanders je pogodila.