POGLEDAJTE: Antifa pokušala napasti Lauren Southern, ispriječilo se osiguranje

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: Twitter

U četvrtak navečer u Australiji, “anti-fašistička” prosvjednica potrčala je na pozornicu kako bi pokušala napasti konzervativnu komentatoricu i aktivisticu Lauren Southern, ali su je umjesto toga zgrabili sigurnosni čuvari i odnijeli iz prostorije.

Agresorica, kasnije identificirana kao Nita Habibi, vidi se u video snimci (ispod) kako je obuzdavaju sigurnosni čuvari i miču je s mjesta održavanja govora dok opetovano viče “volim izbjeglice” i “volim muslimane”.

“Volim slobodu govora”, izjavila je Habibi Australianu nakon njezinog neuspjelog napada na Southern. “Željela sam prekinuti tu stvar. Mislim da je stvarno opasno ono što se dešava. Govor mržnje trebao bi biti prekinut.”

U službenoj izjavi, Habibi je tvrdila da Southern “priča ekstemno islamofobnu retoriku koja nije ništa drugo no govor mržnje. Ona je opasna osoba čiji lažni stavovi o muslimanima potiču polarizaciju i nasilje. Mi smo došli večeras kako bi se mirno suprotstavili ovoj promociji mržnje.”

Southern je započela govorničku turneju u Melbournu s kolegom komentatorom Stefanom Molyneuxom. Večerašnji događaj otvoren je prikazivanjem filma “Farmlands”, dokumentarca koji istražuje genocid i građanski rat u Južnoj Africi, a završio je govorima obaju aktivista.

Dvojac se navodno susreo sa stotinama “anti-fašističkih” prosvjednika van konvencijskog centra u očekivanju njihovog događaja. “Uhićen je najmanje jedan prosvjednik, koji je tijekom sukoba koristio papar sprej”, navodi Australian. Policajci koji su osiguravali događaj bili su opremljeni opremom za nerede i dočekani su od Antife sa uzvicima “odjeb***”.

Najmanje četvorica drugih prosvjednika očito je upala na događaj:

Prema Australianu, članovi Antife ciljali su sudionike događaja na ranijem skupu na Broadmeadow stanici; Prosvjednici “Kampanje protiv rasizma i fašizma” s megafonima “pozivali su gledatelje da odlaznim autobusima pokažu što misle o njima”.

“Organizator su naknadno izmijenili autobusnu liniju kako bi dobili posljednja dva autobusa s putnicima, dok je policija držala prosvjednike otprilike kilometar dalje na Hume autocesti”, navodi se u izvješću.

POGLEDAJTE: