Texas donio ogromnu blagodat za američku naftnu neovisnost, uskoro ostavlja Rusiju i Saudijsku Arabiju u prašini

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/vpro documentary

Zahvaljujući američkoj inovaciji i masivnom povećanju proizvodnje nafte iz škriljca u Teksasu, Sjedinjene Države postati će najveći svjetski proizvođač nafte do jeseni.

Masivna blagodat američkoj naftnoj neovisnosti ukorijenjena je u Texasu, u kojem se nalaze glavna naftna polja u Permskom bazenu na zapadu i Eagle Fordu na istoku,

Zapravo, Texas će sam nadmašiti Iran i Irak — obje članice OPEC-a — do slijedeće godine, predvidjelo je nedavno HSBC izvješće. Kao treći najveći svjetski proizvođač nafte, Texas će slijediti samo Saudijsku Arabiju i Rusiju. Štoviše, do 2019., država Usamljene zvijezde davati će SAD-u više od polovine njegove proizvodnje nafte sa 5,6 milijuna barela dnevno. Dnevna količina u Iraku se procjenjuje na 4,8 milijuna barela dnevno; Irana na 3 milijuna barela.

“To je nevjerojatno”, rekao je Bob McNally, predsjednik konzultantske tvrtke Rapidan Energy Group za CNN Money. “Perm je ništa drugo do blagoslova za globalno gospodarstvo.”

Američki tehnološki napredak i inovacije omogućili su industriji da razbije “kod frakturiranja“, dodao je McNally.

Trenutačno, Sjedinjene Države proizvode oko 10,3 milijuna barela dnevno i nalaze se na putanji da dostignu 11 milijuna do jeseni. “Na toj razini proizvodnje, Sjedinjene Države biti će najveći svjetski proizvođač”, napominje Blaze. “Rusija trenutno pumpa 10,6 milijuna barela dnevno, a Saudijska Arabija oko 10,1 milijuna, navodi se u izvješću.”

S većom proizvodnjom vlastite nafte, SAD je puno manje zavisan od inozemnih uvoza s Bliskog istoka. “Ovo neće učiniti svijet mirnim, ali će ga zasigurno učiniti manje nestabilnim”, objasnio je McNally.

U petak, u programu “The Glenn Beck Radio Program”, konzervativni domaćin Glenn Beck objasnio je da je kapitalizam taj koji je omogućio Sjedinjenim Državama da razvije tehnologiju frakturiranja kako bi prestigao metaforički napad OPEC-a. “OPEC, Rusi i Saudijci — podigli su 2014. proizvodnju nafte kako bi istjerali frakturiranje iz posla”, rekao je, dodajući: “Došli smo do tehnoloških otkrića koja su frakturiranje učinila jeftinijim i učinkovitijim.”

“Što je, ako je išta, ikada postignuto pod socijalizmom ili komunizmom? Je li Sovjetski Savez ikada otišao na mjesec? Što je Venezuela izmislila?”, pitao je, opalivši šamar demokratima zbog pojačanog afiniteta prema socijalizmu.