Američki veleposlanik Izraelu: Bacili smo milijarde Palestincima, a mir nije ni milimetar bliže

Hank Berrien

Screenshot

U utorak, američki veleposlanik u Izraelu David Friedman otvoreno je govorio o neuspjelim nastojanjima da se palestinski Arapi dovedu za mirovni stol unatoč milijardama dolara koje su im dale Sjedinjene Države.

Friedman je izjavio:

Od 1994. godine, Sjedinjene Države bacile su više od 10 milijardi dolara himanitarne pomoći Palestincima. … Otkrili smo da ti izdaci nisu regiju donijeli ni milimetar bliže miru i stabilnosti. Trošenje teško stečenog novca poreznih obveznika na financiranje terorista i njihovih obitelji, trošenje sredstava na produljenje umjesto na ublažavanje statusa izbjeglica i financiranje udžbenika ispunjenih mržnjom — pitam vas, na koji način to pomaže Sjedinjenim Državama ili regiji?

Friedman je nastavio: “Nemojte posumnjati, SAD je velikodušna nacija i zaista bi željeli investirati u ovu regiju kako bi zauzvrat vidjeli ulaganje u mir i sigurnost u Izraelu i bolju kvalitetu života Palestinaca. Doista, mi nastavljamo osiguravati 40% sredstava za UN-ovog visokog povjerenika za izbjeglice. UNHCR, za razliku od UNRWA, nastoji okončati apatridnost, a ne ga upotrijebiti kao političko oružje.”

Friedman je naveo da je Trumpova administracija ubila “svetu kravu kalcificiranog razmišljanja koje je zadržavalo napredak na palestinskoj fronti”.

Fiedman je primijetio agresivan stav koji je Trumpova administracija zauzela naspram Irana, napomenuvši:

Počeli smo vidjeti ohrabrujuće znakove da je iranski poduhvat — država koja je glavni sponzor terorizma u svijetu i neprijatelj koji je javno obećao da će uništiti Izrael — pod nevjerojatnim pritiskom. … Svakog novog dana postoje sve veće osnove za optimizam. Pritisak na Iran nastaviti će rasti i ja sam uvjeren da će taj neprijatelj — veliki izazov naše generacije — ući u ropotarnicu povijesti i naći se među ostalim zlikovcima koji su prijetili SAD-u i Izraelu u prošlosti.

Kao što je Times of Israel istaknuo: “Prošlog petka, State Department rekao je u pismenoj izjavi o UNRWA-u da Sjedinjene Države ‘više neće vršiti daljnje financiraje ove nepopravljivo manjkave operacije’. SAD su pridonosile gotovo 30 posto ukupnom UNRWA budžetu, koji pruža zdravstvenu skrb, obrazovanje i socijalne usluge Palestincima na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze, Jordanu, Siriji i Libanonu.”

Video ispod: