Natalie Portman u videu PETA-e uspoređuje konzumiranje mesa s holokaustom

Kassy Dillon

Screenshot: PETA

U novom videu koji je objavila PETA, glumica Natalie Portman usporedila je ubijanje životinja u svrhu konzumacije mesa s holokaustom.

Portman je dala usporedbu citirajući dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Issac Bashevis Singera, utjecajnog židovskog pisca iz 20. stoljeća, rođenog u Poljskoj.

“Isaac Singer odrastao je u istom dijelu Poljske kao moja obitelj”, rekla je Portman u videu. “I baš kao i oni, pobjegao je od užasa Holokausta.”

“Mi radimo Božjim stvorenjima ono što su nacisti radili nama”, rekla je Portman, citirajući lik iz jedne od Singerovih knjiga.

“Dokle god će ljudi prolijevati krv nedužnih životinja, ne može biti mira, slobode, harmonije”, zaključuje video. “Klanje i pravda ne mogu živjeti zajedno.”

Prema times of Israel, PETA-i je zabranjeno uspoređivanje konzumacije mesa s holokaustom na njemačkom sudu 2009. godine. Sud je izjavio da PETA ne može koristiti slike iz holokausta uz zlostavljane životinje nakon što je PETA pokrenula kampanju “Holokaust na vašem tanjuru”.

Video je uzburkao javnost na mreži. Ispod se nalazi nekoliko primjera reakcija na Twitteru:

Ovo nije prvi put da se Portman našla usred kontroverze u posljednnjim mjesecima. U travnju je najavila da neće pohoditi ceremnoniju dodjela nagrada u Izraelu, gdje je osvojila nagradu, jer se nije htjela “pojaviti kao da odobrava Benjamina Netanyahua, koji je trebao održati govor na ceremoniji”.