ANKETA: Podrška Trumpu dosegla najvišu razinu svih vremena

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/PBS NewsHour

Usprkos prošlotjednim bombastičnim naslovima mainstrema medija, predsjednik Trump uživa najviši rejting odobravanja svih vremena, navodi se u anketi provedenoj u nedjelju od Wall Street Journala i NBC News.

Anketa WSJ/NBC-a pokazala je da se Trumpov rejting nalazi na 45%, jedan posto više nego njegov najviši u mjesecu lipnju; dok ga 52% anketiranih ne odobrava. Ono što ne iznenađuje, Trump je izvrstan što se tiče ekonomije, gdje je dobio 50% odobravanja i 34% neodobravanja američkog naroda.

Trump je usidren na 88% podrške kod republikanaca (kombinirani rezultati “strogog” i “donekle” odobravanja). Kao što je NewsMax primijetio, “Samo George Bush je imao veći rejting u Republikanskoj stranci u istoj točki svoga predsjedništva”.

“Tijekom ovog strašnog tjedna što se tiče medijskog pokrivanja i usredotočenosti na predsjednika, ove brojke se ne pomjeraju”, rekao je republikanski anketar Bill McInturff WSJ-u o republikanskim brojevima.

“Što više kritiziraju Trumpa u medijima, više njegova baza stoji iza njega”, dodao je demokratski anketar Fred Yang.

Četrdeset i šest posto nezavisnih i 80% demokrata “snažno ne odobrava” posao koji radi predsjednik; samo 5 % republikanaca dijeli isto mišljenje.

Istraživanje je provedeno tijekom četverodnevnog razdoblja, počevši 15. srpnja, dan prije Trumpovog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju. Sastanak je dočekan s kritikama s obje strane političkog spektra i otvorenom histerijom kabelskih vijesti. Međutim, prošao je vrlo pozitivno kod republikanskog elektorata, sa 79% onih koji su odobrili Trump/Putin summit, prema anketi Axios/SurveyMonkey.

Sve u svemu, odobravanje Trumpa za njegov “odnos s Rusijom” je samo na 26%, s 51% neodobravanja.

“Mislim da pokušava izgraditi odnos s Rusijom kako ne bi morali imati rat”, rekao je anketarima Frank Garrido, republikanski ispitanik s Floride. “Bolje je razgovarati [s Putinom] nego ne. Mislim da su demokrati jednostavno manijaci.”

Ostali važni podaci koji se mogu iščitati iz ankete, kao što je istaknuo NewsMax:

53 posto kaže da će nedavno nametnute tarife povrijediti prosječnog Amerikanca
45 posto ne odobrava način na koji Trump upravlja trgovinom između SAD-a i stranih zemalja
56 posto kaže da imigracija više pomaže SAD-i nego šteti
46 posto kaže da se istraga specijalnog tužitelja Roberta Muellera u vezi ruskog miješanja u izbore treba nastaviti

Anketirani su identificirali ekonomiju i poslove kao najvažnije pitanje što se tiče donošenja odluke za koga će dati svoj glas na izborima u studenom; slijedili su zdravstvena skrb, imigracija i oružje.