Trump oštro odgovorio na prijetnje iranskog predsjednika

Hank Berrien

U nedjelju, iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je predsjednika Trumpa o eskalaciji sukoba s Iranom, tvrdeći da bi takva akcija dovela do “majke svih ratova”. Al Jazeera izvijestila je da je Ruhani, pozivajući se na ideju da bi Sjedinjene Države mogle pokušati blokirati Iran od izvoza svoje sirove nafte, dodao: “Ne igrajte se s lavljim repom jer će te zažaliti”.

Trump je izdao oštar, žestoki odgovor Rouhaniju:

Al Jazeera izvijestila je 5. srpnja kako se čini da Rouhani implicira mogućnost blokiranja Hormuškog tjesnaca ako će iranski izvoz biti blokiran. I izvješću Američkog ministarstva energetike navodi se da je 2016. najmanje 18,5 milijuna barela transportirano svakog dana kroz taj plovni put; trećina svjetske nafte transportirane vodom svakog dana putuje kroz taj prolaz. Velika količina sirove nafte izvezena iz Saudijske Arabije, Irana, Ujedinjenih arapskih Emirata, Kuvajta i Iraka prolazi tjesnacom, kao i gotovo sav tekući plin (LNG) od vodećeg izvoznika Katara.

Rouani je nastavio: “Je li moguće da svatko u regiji prodaje naftu dok mi mirno stojimo i gledamo? Nemojte zaboraviti da smo održavali sigurnost ovog plovnog puta (Hormuškog tjesnaca) kroz povijest. Povijesno smo osiguravali put prolaska nafte. Nemojte to zaboraviti.”

Američka 5. flota, stacionirana u Bahreinu, ima zadatak štićenja trgovačkih brodova na tom području.