BUCHANAN: Macron Trumpu: ‘Ti nisi patriot!’

Patrick J. Buchanan

U prijekoru koji je graničio s nacionalnom uvredom, Emmanuel Macron je u nedjelju odgovorio na izjavu Donalda Trumpa u kojoj se nazvao nacionalistom.

“Patriotizam je čista suprotnost nacionalizmu; nacionalizam je izdaja patriotizma.”

Što se, pak, tiče Trumpove “Amerika prva” politike, Macron je pokopao takvo atavističko mišljenje u ovom novom dobu: “Izjavom ‘Naši interesi na prvom mjestu, bez obzira što se dogodi ostalima’, vi brišete najdragocjeniju stvar koju nacija može imati, ono što je drži živom, ono što je čini velikom i koje je najvažnije: njezine moralne vrijednosti.”

Iako je pozdravljen kao novi europski anti-Trump vođa koji će ustati u ime transnacionalizma i globalizma, Macron je otkrio svoje neznanje o Americi.

Trumpove ideje nisu ideološke, već su duboko ukorijenjene u povijesti naše zemlje.

Amerika je rođena između završetka Francuskog i indijanskog rata, Deklaracije o neovisnosti 1776. i ratifikacije Ustava 1788. General koji nas je vodio u Revoluciji postao je predsjednik, kao i autor te deklaracije. Obojica su stavili Ameriku na prvo mjesto. I obojica su savjetovali svoje zemljake da izbjegavaju “upletanja” ili “stalne” saveze s bilo kojom drugom nacijom, kao što su to i činili 160 godina.

Je li Georgeu Washingtonu i Thomasu Jeffersonu nedostajalo patriotizma?

Kad nas je Woodrow Wilson, nakon što je ponovno izabran za predsjednika 1916. na krilatici “Držao nas je podalje rata”, odveo u Prvi svjetski rat, učinio je to kao “suradnička”, a ne kao saveznička snaga. Američke trupe borile su se pod američkom komandom.

Nakon tog rata, američki Senat odbio je savez s Francuskom. Pod Franklinom Rooseveltom, Kongres je formalno proglasio neutralnost u bilo kojem budućem europskom ratu.

Amerika je izašla iz Drugog svjetskog rata kao najmanje zakrvavljena i najmanje oštećena nacija jer smo ostali izvan rata više od dvije godine nakon njegovog izbijanja.

Napravili smo invaziju na Francusku tek četiri godine nakon početka njezine okupacije, Britanci su izbačeni s Kontinenta, a Sovjetski Savez Josifa Staljina već se tri godine borio i umirao.

Lideri koji su nas držali podalje ova dva svjetska rata koliko su mogli — nisu li dobro služili ovu naciju, kad su američke žrtve bile samo malo više od 500.000 mrtvih u usporedbi s milijunima koje su izgubile druge nacije?

Prilikom ceremonije na Dan primirja, Macron je izjavio: “Izjavom da stavimo sebe na prvo mjesto i da ostali nisu bitni, brišemo onu najdragocjeniju stvar nacije … njezine moralne vrijednosti.”

Ali Trump nije rekao da druge zemlje nisu važne. On je samo rekao da bi trebali svoju vlastitu zemlju trebali staviti na prvo mjesto.

Koju zemlju Emmanuel Macron stavlja na prvo mjesto?

Ili se predsjednik Francuske vidi kao građaninom svijeta s odgovornošću za cijelu Europu i cijelo čovječanstvo?

Charles de Gaulle bio je vjerojatno najveći francuski patriot u 20. stoljeću. Pa opet, govorio je o Europi u smislu nacionalnih država, izgradio nuklearni arsenal, naredio NATO-u odlazak iz Francuske 1966. i, u Montrealu 1967., izjavio: “Živio slobodni Quebec” — potaknuvši francuske Kanađane da ustanu protiv “les Anglo-Saxons” i stvore vlastitu naciju.

Je li de Gaulleu nedostajalo patriotizma?

Proglašavanjem američkih nacionalista anti-patriotima, Macron je potvrdio svoje pravo na uskoro-upražnjenu stolicu Angele Merkel.

No, je li se Macron stvarno obratio stvarnostima nove Europe i svijeta u kojem danas živimo ili je jednostavno zauzeo herojski liberalni stav kako bi zaradio aplauz elite Zapadnih korporacija i medija?

Stvarnost: U Britaniji, Škoti traže secesiju, a Englezi su izglasali izlazak iz Europske unije. Mnogi Baski i Katalonci se žele odvojiti od Španjolske. Česi i Slovaci podijelili su deku i krenuli svaki svojim putem.

Anti-EU sentiment bijesni u Italiji, kojom dominiraju populisti.

Nacionalizam, kojeg njihovi ljudi smatraju duboko patriotskim, trijumfirao je u Poljskoj i Mađarskoj, a također je u usponu u Njemačkoj.

Čelnici triju najvećih svjetskih vojnim snaga — Trump u SAD-u, Vladimir Putin u Rusiji i Xi Jinping u Kini — su svi od reda nacionalisti.

Turski nacionalist Recep Tayyip Erdogan vlada u Ankari, hinduski nacionalist Narendra Modi u Indiji. Jair Bolsonaro, Trumpijanski nacionalist, je sljedeći predsjednik Brazila. Nije li Benjamin Netanyahu izraelski nacionalist?

U Francuskoj, ankete od prošlog tjedna pokazuju da je preimenovana stranka Marine Le Pen, Rassemblement National, preskočila Macronovu stranku u izborima za Europski parlament 2019.

Ako postoji valjana kritika Trumpove vanjske politike, to nije njegov neuspjeh u prepoznavanju nove stvarnosti 21. stoljeća, već što nije u najkraćem mogućem roku krenuo s raspuštanjem starih saveza koji Ameriku stavljaju u rizik novih ratova u dalekim zemljama u kojima Sjedinjene Države nemaju vitalnog interesa.

Zašto smo još uvijek privrženi ratovanju u ime Južne Koreje koja je daleko bogatija i naseljenija od Sjevera koji posjeduje nuklearno naoružanje? Zašto se američki zrakoplovi i brodovi još uvijek sudaraju s ruskim zrakoplovima i brodovima u Baltičkom i Crnom moru?

Zašto smo još uvijek uključeni u pola tuceta ratova na Bliskom istoku u koje su nas uvukli Bush II. i Barack Obama?

Zašto nemamo “Amerika prva” vanjsku politiku za koju smo glasali?