Južna Afrika povukla zakon o zapljeni zemlje bijelih farmera — za sad

Chris White

Screenshot: YouTube/Lauren Southern

Južna Afrika privremeno je povukla nacrt zakona o ekproprijaciji koji bi vladi omogućio prisilnu kupovinu zemlje od bijelih farmera kako bi se ispravile rasne razlike iz vremena apartheida.

Nacrt je povučen kako bi otvorio put potencijanom ustavnom amandmanu koji bi dozvolio vladi ekproprijaciju zemljišta bez naknade. Marksistička stranka Boraca za ekonomsku slobodu (EFF) izradila je nacrt, koji nije nikad potpisan, kao dio takozvanog programa “zemljišne reforme” kako bi se izjednačile razlike u vlasništvu imovine između crnačke većine i bjelačke manjine.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa — i njegova stranka, Afrički nacionalni kongres (ANC) — uvjeravali su zakonodavce u ožujku kako će se bilo kakav program redistribucije učiniti na način koji neće narušiti normalne poljoprivredne operacije. ANC naširoko podržava amandman kojim bi se odobrila eksproprijacija.

Neki zakonodavci stranke Demokratske alijanse (DA), zajedno s ekonomistima za poljoprivredu, zabrinuti su da bi program mogao pretrpjeti istu sudbinu kao i onaj u Zimbabweu, kreiran početkom 2000-ih, koji je u stvarnosti zapljenio zemlju bijelih farmera. Zimbabwe, pod vodstvom bivšeg diktatora Roberta Mugabea, zapljenio je i redistribuirao zemlju 4.000 bijelih farmera crnim ljudima bez zemlje kako bi ih kompenzirao za godine kolonijalne vladavine.

ANC-ov plan zemljišne reforme u suprotnosti je s političkim preferencama bivšeg predsjednika i ikone ljudskih prava Nelsona Mandele, koji je dozvolio bijeloj manjini da zadrži svoju imovinu i uvjeravao ih da će primiti fer naknadu ukoliko se vlada odluči za kupovinu njihove zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump pozabavio se južnoafričkom politikom 22. kolovoza, kada je u tweetu priopćio svojim sljedbenicima da je naredio svojim vrhunskim diplomatima da ispitaju napada na bijele farmere i planovima Pretorije o redistribuciji zemljišta.

“Zamolio sam državnog tajnika [Mike Pompea] da izbliza prouči zapljene zemlje u Južnoj Africi i ubojstva bijelih farmera velikih razmjera”, napisao je Trump. “Južnoafrička vlada sada zapljenjuje zemlju od bijelih farmera”, dodao je, tagiravši domaćina Fox Newsa Tuckera Carlsona, koji je prethodnu večer emitirao segment koji je govorio o eksproprijaciji zemljišta.

Tuckerov jučerašnji segment: