Tucker Carlson: Imamo prilično dobru ideju koji dužnosnik Bijele kuće je napisao uvodni editorijal anti-Trump ‘otpora’

James Barrett

Screenshot: YouTube/Business Insider

U svom Fox News showu emitiranom u srijedu navečer, Tucker Carlson obratio se “izvanrednom” anonimnom uvodnom editorijalu objavljenom ranije tokom dana u New York Timesu, u kojem autor tvrdi da je viši dužnosnik Bijele kuće i član “otpora” predsjedniku Trumpu. Carlson je započeo segment izjavom kako ima “prilično dobru ideju tko je napisao” komad i da je kontaktirao Bijelu kuću za komentar.

“Danas poslijepodne, New York Times napisao je izvanredan uvodni editorijal. Napisan je anonimo. To je rad nekog tko tvrdi da je dužnosnik unutar Trumpove administracije, član podzemnog otpora unutar Zapadnog krila”, rekao je Carlson.

“Mislimo da imamo prilično dobru ideju o tome tko je napisao komad”, nastavio je. “Večeras smo nazvali Bijelu kuću za komentar, ali, naravno, tako dugo dok ne potvrdimo identitet nećemo nikoga optužiti u javnosti. Obavijestit ćemo vas o tome.”

Carlson je zatim nastavio isticati neke od tvrdnji u članku, uključujući opis Trumpa kao “nepredvidljivog i nestalnog šefa koji je skroman u političkim detaljima i koji zna govoriti neobične stvari”. Ovaj opis je, rekao je Tucker, “istinit”. U stvari, jedan od značajnijih aspekata Trumpa jest da je njegovo ponašanje u javnosti isto kao ono iza zatvorenih vrata. Da su ljudi nekako iznenađeni ovom činjenicom, sugerirao je Carlson, je ono što je zaista iznenađuje. “On upravlja upravo onako kako biste zamislili da upravlja”, rekao je.

“Pokušaji Trumpa da učini ono što je obećao u kampanji nije travestija, oni su znak da sustav radi kao što je dizajniran”, rekao je Carlson. Pogledajte segment ispod:

Trump i Bijela kuća žestoko su reagirali u odgovoru na anonimni editorijal NYT-a.

“Ovo je novo dno tzv. ‘glasovitih novina’ i trebale bi izdati ispriku, baš kao što su to trebali nakon izbora zbog katastrofalnog pokrivanja Trumpove kampanj”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders u priopćenju objavljenom u srijedu. Također je žestoko kritizirala anonimnom autora. “Pojedinac koji stoji iza ovog komada se odlučio na obmanu, a ne na podršku, pravovaljano izabranog predsjednika Sjedinjenih Država. On ne stavlja svoju zemlju na prvo mjesto, već stavlja sebe i svoj ego ispred volje američkog naroda. Ova kukavica bi trebala učiniti pravu stvar i podnijeti ostavku.”

Nako tweetanja “IZDAJA?”, Trump se također obrušio na “kukavički” editorijal. “Imamo nekog u onome što ja nazivam propadajućem New York Timesu koji govori da je dio otpora unutar Trumpove administracije”, rekao je Trump. “To je ono s čime se moramo suočavati.”