Novi trailer ‘Prvog čovjeka’ pokušava popraviti štetu sa zastavom

Mark Whittington

Screenshot: YouTube/Universal Pictures

“Prvi čovjek”, nadolazeći film o Neilu Armstrongu i prvom slijetanju na Mjesec, potaknuo je ogorčenu bitku u kulturnim ratovima kada je primijećeno da je ikonsko podizanje zastave na površini Mjeseca namjerno izostavljeno.

Ryan Gosling, kanadski glumac koji glumi Armstronga, još je pogoršao situaciju kad je pokušao braniti propust glupom retorikom kako se Apollo 11 misija nije odnosila na nacije i granice.

U početku, tvorci filma i njihovi saveznici u medijima pokušali su ostati dosljedni, tvrdeći kako izostavljanje dizanja zastave ni na koji način nije značilo omalovažavanje američke uloge u slijetanju na Mjesec. Neki u medijima pokušali su odbaciti kontroverzu kao nešto što je izmišljeno od strane paranoičnih desničara.

Međutim, objavljivanjem trećeg trailera “Prvog čovjeka”, u tijeku je pokušaj popravljanja štete koju je izazvala ova kontroverza.

Trailer sadrži naraciju predsjednika Johna F. Kennedyja, odabranu iz njegovog govora prije zajedničke sjednice Kongresa 25. svibnja 1961., na kojoj je najavio inicijativu za slijetanje na Mjesec i onog održanog na Sveučilištu Rice 12. rujna 1962. u kojem je branio i objasnio utrku na Mjesec.

“Sada je vrijeme za dulje korake. Vrijeme za veliki američki poduhvat.” Riječi JFK-a su uzbudljive. Nitko ih nije mogao pisati kao Kennedyjev pisac govora Ted Sorenson i nitko nije mogao izgovoriti te riječi poput predsjednika Kennedyja.

Druga stvar koja je primjetna u traileru jest da su američke zastave posvuda. Scena u središnjem djelu prikazuje jedno od Armstrongove djece kako podiže “Old Glory” iznad obiteljskog doma. Posljednji kadar prikazuje lunarni modul na Moru tišine sa “Zvijezdama i prugama” prikladno postavljenoj u blizini.

Kao da studio očajnički pokušava reći: “Vidite? Vidite? Željeli ste zastave, dati ćemo vam zastave!”

Dobra stvar je što je studio koji objavljuje i distribuira “Prvog čovjeka” uvidio problem i da problem nisu samo neki konzervativci koji lupetaju o ljevičarskom Hollywoodu. Odijela koja podupiru film možda misle ili ne misle da je mahanje zastavom legitimno, ali, na kraju, oni mogu prepoznati prijetnju kada je vide.

Jasno je da se nešto moralo učiniti. Bojkot filma koji prikazuje jedno od najvećih tehnoloških dostignuća u povijesti bio bi jednostavno posramljujući.

Postavlja se pitanje, hoće li marketinški trik biti dovoljan da spriječi američku publiku od masovnog izbjegavanja “Prvog čovjeka”? Možda. A možda i ne.

Studio bi trebao poduzeti dodatne korake i uključiti podizanje zastave u film. Ako bi snimanje scene u posljednjem trenutku donijelo previše problema, postoji mnogo arhivskih snimki koje prikazuju podizanje zastave. Scena od 30 sekundi bila bi dovoljna da popravi samouzrokovanu štetu i spasi “Prvog čovjeka” od sramotnog omalovažavanja Sjedinjenih Država i njezinih stanovnika.

Uključivanje u posljednji trenutak promijenilo bi film u nešto što je oduvijek trebao biti, trijumfalni prikaz američkog postignuća koji je poduzet “u miru za cijelo čovječanstvo”.