Redatelj filma ‘Boyz n the Hood’ John Singleton preminuo u 51. godini života

James Barrett

John Singleton, revolucionarni redatelj vrlo utjecajnog filma “Boyz n the Hood” iz 1991. godine, umro je u ponedjeljak u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu, gradu u kojem je rođen i kroz koji je pomogao utjecati na američku kulturu te promijeniti filmsku industriju. Nakon što je 13 dana ranije doživio teški moždani udar, Singleton, koji je godinama “tiho patio od hipertenzije”, rekla je obitelj, preminuo je u ponedjeljak nakon što je obitelj donijela odluku da ga isključe s aparata za održavanje života.

“Teškog srca objavljujemo da će naš voljeni sin, otac i prijatelj, John Daniel Singleton danas biti skinut s aparata za održavanje života”, rekao je glasnogovornik obitelji za Deadline u izjavi objavljenoj u ponedjeljak. “Bila je to mučna odluka, koju je donijela naša obitelj, tijekom nekoliko dana, uz pažljivi savjet Johnovih liječnika.”

“Zahvalni smo njegovim obožavateljima, prijateljima i kolegama za iskazanu ljubav i molitve tijekom ovog nevjerojatno teškog vremena”, rekla je obitelj. “Želimo zahvaliti svim liječnicima u bolnici Cedars Sinai za besprijekornu njegu koju je primio.”

U izjavi, obitelj je dala sažetak Singletonove profesionalne i osobne ostavštine. “John Singleton je plodan, revolucionarni redatelj koji je promijenio igru i otvorio vrata Hollywooda, svijeta koji je bio samo nekoliko milja udaljen, a opet svjetlosnim godinama daleko od susjedstva u kojem je odrastao”, navodi se u priopćenju.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je diplomirao na USC-ovoj filmskoj školi, Singleton je započeo rad na filmu koji se pokazao kao njegov najvažniji filmski i kulturni doprinos, “Boyz n the Hood“. Upravo tim filmom — koji je Singleton režirao i napisao scenarij, a u kojem su, između ostalih, glavne uloge nosili Cuba Gooding Jr., Ice Cube i Laurence Fishburne — Singleton je ispisao hollywoodsku povijest, postavši “najmlađi redatelj [u dobi od 24 godine] i prvi redatelj-scenarist afroameričkog podrijetla koji je nominiran za Oscara”, navodi obitelj. “Dva desetljeća kasnije, film je pohranjen u Kongresnoj knjižnici, što je oznaka njegovog kulturnog i povijesnog značaja.”

Singletonovo kinematografsko nasljeđe nastavilo se širiti sljedeća tri desetljeća, dok je producirao brojne filmove i TV-serije visokog profila te pomogao potaknuti i osnažiti novu generaciju afroameričkih filmskih autora. Osim što je bio izuzetno aktivan i utjecajan u javnoj sferi, njegova obitelj naglašava da je u svom privatnom životu bio “otac pun ljubavi i potpore, sin, brat i prijatelj koji je vjerovao u visoko obrazovanje, crnačku kulturu, old school glazbu i moć filma.”