Déjà Vu: Anketa tvrdi da bi Hillary Clinton pobjedila Trumpa ukoliko bi se izbori održali danas

Kassy Dillon

Screenshot: YouTube/ PBS NewsHour

Sve to smo već vidjeli prije.

Nova anketa navodno prikazuje da bi Hillary Clinton, u slučaju održavanja izbora danas, pobijedila Donalda Trumpa, navodi Newsweek.

Anketu je proveo Hill.TV i HarrisX i utvrdila je da bi na izborima s opcijama Trump/Clinton, 40% glasača dalo svoj glas Trumpu, dok bi 50% glasalo za Clinton. Granica pogreške je plus/minus 3,2 postotna boda.

Na izborima koji bi uključivali treće stranke i izbor neglasanja, 36% bi ponovno glasalo za Trumpa, 44% za Hillary, 4% je reklo da bi glasalo za Gary Johnsona, a 2% za Jill Stein.

U usporedbi s anketama koje su prethodile predsjedničkim izborima 2016., ove brojke su slične. U nekoliko anketa prije izbora, Clinton je vodila oko 8 bodova. Zapravo, dan prije izbora, 19 od 21 anketara pokazalo je da će Clinton osvojiti glas većine.

Prema Pew Research, prognozeri izbora davali su Clinton između 70% i 99% mogućnosti za pobjedu. Unatoč tome, predsjednik Trump odnio je elektoralnu pobjedu glasovima 306 naspram 232, dok je Clinton dobila glas većine 48,5% prema 46,4%.