ANKETA: Ukoliko FBI ne pronađe ništa, većina Amerikanaca želi Kavanaugha potvrđenog

Emily Zanotti

Ukoliko istraga FBI-a ne uspije potvrditi navode dr. Christine Blasey Ford protiv kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, većina Amerikanaca vjeruje kako bi trebao biti odmah potvrđen.

Anketa Harvard/Harris objavljena u utorak pokazuje da, dok mnogi Amerikanci misle da Kavanaugh ne bi trebao biti potvrđen tako dugo dok FBI ne završi pozadinsku istragu (sedmu) suca, ukoliko FBI istraga ne pronađe ništa, većina njih željela bi vidjeti brzi završetak sage o Kavanaughu.

Anketa donosi manje ružičaste vijesti za republikance jer je istodobno objavljena anketa Quinnipiaca: glasači još uvijek vjeruju kako će u studenom podržati demokrate, iako su demokrati tretirali nominaciju za Vrhovni sud poput cirkusa. Ali glasači priznaju da su demokrati u potpunosti potkopali nominaciju i proces potvrđivanja: 69% ispitanika raspravu naziva “nacionalnim sramotom”, a 55% okrivljuje demokrate zbog prenaglašenog partizanskog ponašanja.

Mogući glasači postavili su FBI-u zadaću da otkrije istinu o Brettu Kavanaughu, što znači da se kocka senatora Jeffa Flakea (rep.-Arizona) možda dugoročno isplatila za Kavanaugha, ukoliko jednotjedna istraga ne otkrije potkrijepljujuće dokaze za priču dr. Ford o seksualnom zlostavljanju.

Ako Kavanaughovi optužitelji ne pruže “nikakve dokaze koji potvrđuju tvrdnje [o seksualnom napadu] i Kavanaugh kaže da se ti incidenti nisu dogodili”, Amerikanci vjeruju da bi Kavanaugh trebao zauzeti svoje mjesto na Vrhovnom sudu u odnosu 57% naprama 43%.

Ukoliko FBI istraga ne pronađe ništa uvjerljivo, što bi Kavanaugha u suštini oslobodilo sumnji, 60% Amerikanaca kaže da bi trebao biti potvrđen.