Sveučilište zabranilo PLJESKANJE kako bi izbjegli izazivanje tjeskobe

Paul Bois

Screenshot: YouTube/Showment

Sveučilište u Manchesteru glasalo je za zamjenu zvučnog pljeskanja s “jazz rukama” ili, kako je BBC opisao, “ekvivalent britanskom znakovnom jeziku — mahanjem obiju ruka”.

Službenica studentske unije Sara Khan rekla je da bi pljeskanje trebalo biti zabranjeno zbog bojazni da bi buka mogla uzrokovati probleme autističnim studentima i onima s poremećajem sluha i anksioznosti. Nove “jazz ruke” provoditi će se u školskim raspravama, panelima i govorima, a studentske grupe će se poticati da se suzdrže pljeskanja za privatnije i nezavisnije događaje.

Khan je rekla novinarima da će “jazz ruke” potaknuti “okruženje poštovanja”.

“Mislim da sam puno vremena, čak i u raspravama na Parlamentu, vidjela kako je pljeskanje, vikanje, nadvikivanje, glasni zvukovi, potiče atmosferu koje nije uljudna kao što bi mogla biti”, rekla je, dodajući kako će događaji postati inkluzivnijima.

Nacionalna unija studenata, koja je zabranila pljeskanje 2015., rekla je: “Svi bismo trebali težiti poboljšanju naših javnih prostora kako bi se svi članovi društva osjećali ugodno i bili sposobni u potpunosti doprinijeti”.

Međutim, nisu svi u Britaniji dočekali promjene s puno uljudnosti; komentator Piers Morgan izravno je izjavio da Britanija “gubi svoj um”.

Morgan je rekao da je to znak da Britanija “gubi svoj um”, dok je Vine objavio sliku vojnika u rovovima tijekom Prvog svjetskog rata, sugerirajući kako su nekako uspjeli “ignorirati poteškoće uzrokovane iznenadnom bukom prije 100 godina”.