Trump potpisao zakon kojim će očistiti milijune tona smeća iz svjetskih oceana

Jason Hopkins

Screenshot: YouTube/ United Nations

Predsjednik Donald Trump dodao je u četvrtak svoj potpis aktu “Spasite naša mora”, dajući tako zeleno svjetlo inicijativi čišćenja osam milijuna tona otpada iz svjetskih oceana.

“Kao predsjednik nastavit ću činiti sve što mogu kako bi spriječio nacije da oceane čine svojim odlagalištima smeća. To je razlog zašto sam zadovoljan — vrlo zadovoljan, moram reći — što sam mogao staviti svoj potpis na ovaj važni zakon”, rekao je Trump tijekom potpisivanja akta u Ovalnom uredu.

Pod pokroviteljstvom republikanskog senatora s Aljaske Dana Sullivana, nacrt zakona ima za cilj promicanje domaćeg i međunarodnog nastojanja u čišćenju smeća koje je razbacano širom oceana. Novi zakon produžit će program Nacionalne oceanske i atmosferske administracije u vezi morskih otpadaka za pet godina, te promicati koheziju između različitih saveznih agencija o tome kako smanjiti morske otpatke.

Nacrt zakona objeručke su prihvatile obje stranke i jednoglasno je donosen kako u Domu, tako i u Senatu.

“Svale godine, više od 8 milijuna tona smeća sipano je u naše prekrasne oceane od strane mnogih zemalja svijeta. To uključuje Kinu, to uključuje Japan, to uključuje mnoge, mnoge zemlje”, objasnio je predsjednik. “Taj otpad, smeće i krotine pravi štetu ne samo životu u moru, već i ribarima, obalnim ekonomijama diljem rasprostranjenih američkih područja. Loša vijest je da pluta prema nama.”

Pitanje morskih otpadaka postao je sve veći problem na međunarodnoj sceni. National Geographic je izvijestio 2015. godine da se 5,25 trilijuna komada plastike nalazi u svjetskim vodama, s 269.000 tona koja pluta na površini i oko četiri milijarde plastičnih mikrovlakana po četvrtom kilometru koje je dulje u oceanu.

Trump je izjavio da prethodna administracija “nije uradila apsolutno ništa” kako bi pokušala riješiti problem stranih vlada koje odlažu svoje smeće u ocean, koje se potom taloži na američkim obalama — ostavljajući taj problem SAD-u. Predsjednik je rekao da je Bijela kuća “vrlo čvrsto” obavijestila druge vlade o promjenama koje dolaze.