Ovaj južnoafrički grad učinio korak naprijed prema kontroverznoj politici oduzimanja zemlje

Chris White

Screenshot: YouTube/Lauren Southern

Južnoafrički grad Ekurhuleni se priprema za oduzimanje zemlje bez kompenzacije iz ruku privatnih vlasnika, dok vladini dužnosnici razmatraju legalnost oduzimanja zemlje od bijelih zemljoposjednika.

Gradsko vijeće Ekurhulenija glasovalo je u rujnu kako bi krenulo dalje s planom ravnomjernije podjele zemljišta među bijelim i crnim stanovništvom grada, izvijestio je u petak Associated Press. Bijeli Južnoafrikanci čine 8 posto stanovništva, ali u svojim rukama drže većinu privatnog zemljišta.

JuŽna Afrika je u kolovozu privremeno povukla prijedlog zakona o eksproprijaciji, koji bi omogućio državi da obavlja obaveznu kupnju zemljišta od bijelih farmera u svrhu ispravljanja rasnih razlika raširenih tijekom apartheida. Povučen je kako bi se otvorio put potencijalnom ustavnom amandmanu koji bi vladi omogućio eksproprijaciju zemlje bez naknade.

Marksistička stranka Boraca za ekonomsku slobodu (EFF), izradila je prijedlog zakona kao dio takozvanog programa “zemljišne reforme” u svrhu izjednačavanja nejednakosti vlasništva imovine crne većine i bijele manjine.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa — kao i njegova stranka, Afrički nacionalni kongres (ANC) — ubjedili su zakonodavce u ožujku da će bilo kakav program redistribucije biti učinjen na način koji neće narušiti normalne poljprivredne operacije. ANC naširoko podržava amandman kojim bi se autorizirala esproprijacija.

Neki zakonodavci iz stranke Demokratskog saveza (DA), zajedno s ekonomistima za poljoprivredu, zabrinuti su da bi program mogao prouzročiti istu sudbinu kao onaj Zimbabwea ranih 2000-ih, koji je učinkovito zaplijenio zemlju od bijelih farmera.

Zimbabwe je pod vodstvom bivšeg diktatora Roberta Mugabea zaplijenio i redistribuirao zemlju 4.000 bijelih farmera i dao je siromašnim crnim ljudima kako bi ih kompenzirao za godine kolonijalne vladavine.

Taj projekt oduzimanja zemljišta u konačnici je uništio svojedobno uspješni poljoprivredni sektor i prisilio vladu da se osloni na međunarodnu pomoć kako bi prehranila 25 posto svog stanovništva. Poljoprivredni prihodi smanjili su se za oko 12 milijardi dolara u razmaku jednog desetljeća, prema udruzi poljoprivrednika Zimbabwea.

Izvršni gradonačelnik Ekurhulenija, Mzwandile Masina, koji predvodi koaliciju ANC-a, odražava Ramaphosine političke osjećaje, sugerirajući da se ljudi ne bi trebali bojati širenja nasilja.

“Naša politika nije nasilno oduzimanje zemlje”, rekao je Masina novinarima. “Naša politika je osigurati da zemlja bude podijeljena među onima kojima je to potrebno.”

Ovaj manevar je djelomično usmjeren prema poticanju sudskog izazova kako bi se utvrdilo je li politika legalna ili se ustav mora mijenjati kako bi se krenulo naprijed.

“Sud bi mogao pronaći da morate platiti određenu razinu naknade”, rekao je Ben Cousins novinarima, akademik koji istražuje siromaštvo i redistribuciju zemlje na Sveučilištu Western Cape. “To bi se prilično loše moglo obiti o glavu.”