Francuski predsjednik Macron odbrusio Trumpu: ‘Nacionalizam je izdaja’

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/ Guardian News

Na svečanosti u čast 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, francuski predsjednik Emanuel Macron kritizirao je predsjednika Donalda Trumpa, iskoristivši svoj govor prilikom komemoracije kako bi napao Trumpovu “Amerika prva” vanjsku politiku.

Prije samo nekoliko tjedana, Trump se nazvao neustrašivim “nacionalistom”, hvaleći i domaću i vanjsku politiku koja stavlja Ameriku ispred svojih saveznika. Taj potez brzo je potaknuo riječi osude kod kuće, dok su republikanci i demokrati zajedno upozorili Trumpa na konotacije otvorene “nacionalističke” retorike.

No, Trump je zadržao mišljenje da cijeni američki suverenitet u stranim pitanjima, te da se pitanja oko trgovine — pa čak i obrane — prosuđuju po “Amerika prva” standardima.

U nedjelju, na multinacionalnom memorijalnom događaju u Parizu, Macron je odbio Trumpa osvrnuvši se natrag na “nacionalne” politike koje su iskrčile put Prvom svjetskom ratu i dovele do pokolja milijuna mladih ljudi. Macron je molio svoju publiku da “nikada više” ne dopusti nacionalizmu da istisne globalno zajedništvo.

“Ponovno se uzdižu stari demoni, spremni dovršiti svoj zadatak kaosa i smrti”, rekao je Macron prema Associated Pressu.

“Patriotizam je u potpunosti suprotan nacionalizmu. Nacionalizam je izdaja patriotizma”, nastavio je. “Izjavama ‘Naši interesi na prvom mjestu, bez obzira što se dogodi ostalima’, vi brišete najdragocjeniju stvar koju nacija može imati, ono što je drži živom, ono što je čini velikom i koje je najvažnije: njezine moralne vrijednosti.”

Trump je mirno prihvatio Macronove komentare, rekavši novinarima nakon ceremonije kako su Macronove riječi bile “vrlo lijepe”.

Trumpov vlastiti govor, isporučen na američkom groblju u Suresnesu, bio je manje usmjeren na njegove protivnike i više na stradale u ratu — primjerena tema za Dan primirja diljem Europe i Dana veterana u Sjedinjenim Državama.

“Svaki od ovih mramornih križeva i Davidovih zvijezda označava život američkog ratnika — velikih, velikih ratnika — koji su dali sve za obitelj, zemlju, Boga i slobodu”, istaknuo je Trump u svom 10-minutnom govoru.

“Kroz kišu, tuču, snijeg, blato, otrovne plinove, metke i više, oni su držali liniju i gurali naprijed prema pobjedi”, rekao je Trump. “Velika, velika pobjeda. Skupa pobjeda, ali velika pobjeda.”

Iako je okupljanje globalnih lidera, od kojih su mnoge zemlje sudjelovale u Prvom svjetskom ratu — sukobu čiji se utjecaj na međunarodne odnose može osjetiti i ovih dana — trebao biti pokazivanje jedinstva, Trump, naročito, je odlučio iskovati svoj vlastiti put, često odvojen od skupine.

U subotu, predsjednik Trump odlučio je preskočiti posjet groblju Prvog svjetskog rata, navodeći ružno vrijeme; Marine One neće letjeti u vjetrovitim, kišnim uvjetima, a vrsta povorke automobila potrebna za transport predsjednika nekih 50-tak milja izvan Pariza nije mogla biti organizirana na vrijeme. U nedjelju, dok su ostali lideri sudjelovali na sastanku u Macronovoj službenoj rezidenciji u Elizejskoj palači u Parizu i potom se zajedno pješice spustili niz otmjeni pariški bulevar Champs-Élysées, Trump je stigao sam i hodao bez pratnje.

Iako je Bijela kuća opravdavala razlike u rasporedu “sigurnosnim brigama”, kao što je izvijestio CNN, njihov efekt je odvojio Trumpa od ostalih. No, nije bio jedini kojeg je Macron kritizirao. Također je uputio udarce prema premijerki Velike Britanije Theresi May i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.