REVOLT RASTE: Polovica Kalifornije podupire zabranu putovanja, povećanje deportacija

Ryan Saavedra

Novo izvješće objavljeno u srijedu pokazalo je da otprilike polovica stanovnika Kalifornije podupire zabranu putovanja predsjednika Donalda Trumpa i povećanje broja deportacija koje provode federalne imigracijske vlasti.

Istraživanje, sprovedeno od lijevo naginjajućeg UC Berkeley Hass instituta za Pravično i inkluzivno društvo, zaključilo je da podrška programu Trumpove administracije snažnija čak i u najlijevijim područjima u državi. Daily Democrat izvještava:

Oko 24 posto sudionika ankete izjavilo je da je “veoma važno” za Sjedinjene Države da povećaju broj deportacija nedokumentiranih imigranata, dok je 35 posto reklo da je “nešto važno”, navodi se u anketi. Ta gledišta istinita su čak i u Bay Area, gdje je 25 posto anketiranih reklo da je više deportacija veoma važno, a 35 posto nešto važno.

Prema anketi, oko 49 posto stanovnika Kalifornije podupire privremenu zabranu dolaska ljudi iz većinski muslimanskih zemalja. U Bay Area, 44 posto stanovnika podržava zabranu, najmanje od bilo koje regije u Kaliforniji.

“Ovo je ljubičasta država i postoje većinski plava područja (demokratska) i većinski crvena područja (republikanska) poput San Diega i Unutarnjeg carstva“, izjavila je Melissa Michelson, profesorica političkih znanosti na Menlo koledžu. “Postoji mnogo konzervativaca u Kaliforniji. Mislim da zaboravljamo da su ovdje milijuni glasali za Donalda Trumpa i podržavaju njegovu politiku.”

Anketa je sprovedena u vrijeme kad Kalifornija, jedina država utočišta u naciji, vodi bitku s Trumpovom administracijom posljednjih dana oko slanja Nacionalne garde na američku granicu s Meksikom, kako bi pomogla pri osiguranju granice.