Studenti sveučilišta kažu da je Dan zahvalnosti rasistički

Paul Bois

Wikipedia/Public Domain

Osim Božića, niti jedan drugi američki praznik nije toliko uznemirujući ratnicima socijalne pravde poput Dana zahvalnosti, koji se lažno opisuje kao proslava genocida, umjesto kao dan kolektivne zahvalnosti za providnost koju je Bog pokazao ovoj naciji u njezinoj kratkoj povijesti. A nigdje taj sentiment nije više izražen nego na sveučilišnim kampusima.

Prema Campus Reformu, Sveučilište Oregon (UO) ove godine orkestrirao je cijeli događaj usmjeren “dekolonizaciji” Dana zahvalnosti, kojeg je škola opisala kao (pogodili ste) proslavu “kontinuiranog genocida”. Web stranica događaja “Hvala, ali ne hvala Danu zahvalnosti” opisala je blagdan kao “iz temelja” korumpirano okupljanje koje slavi desetkovanje autohtonih naroda.

“Milijuni obitelji okupljaju se svake godine kako bi slavile Dan zahvalnosti u Sjedinjenim Državama. Mnogi Amerikanci odrastaju ne razmišljajući o povijesti iza ovog blagdana”, navodi se u opisu događaja. “Glavne poruke su one zahvalnosti, hrane i obitelji; međutim, Dan zahvalnosti je, gledajući njegove temelje, proslava tekućeg genocida protiv autohtonih naroda i kultura diljem svijeta.”

Bivši UO diplomac Brian Kotka rekao je Campus Reformu kako je događaj reduktivan i stavlja povećalo na loše strane američke povijesti dok istodobno ignorira one dobre.

“Iako je važno da sveučilišta priznaju loše dijelove američke povijesti, UO često u tom procesu kritizira ili zapostavlja dobre stvari o našoj zemlji”, rekao je Kotka. “Unatoč tome što nismo savršeni, postoji mnogo dobrih stvari o Americi i njezinim tradicijama, a OU to mora priznati kako bi postao inkluzivan kakvim se obično smatra da jest.”

Nisu svi studenti dijelili mišljenje s Kotkom o događaju. Zapravo, nedavni video kojeg je objavio Campus Reform otkrio je da se mnogi studenti slažu da Dan zahvalnosti nosi neke loše konotacije.

“Definitivno postoji rasistička povijest Dana zahvalnosti i tome bi vjerojatno trebalo posvetiti više pažnje u obrazovanju”, rekao je jedan student za Campus Reform.

Drugi studenti su se složili da je Dan zahvalnosti inherentno “rasistički”. Drugi su opet rekli da bi blagdan trebalo promijeniti u dan koji će slaviti Indijance. Svi oni zanemaruju ili nisu upoznati činjenicom da je heroj Dana zahvalnosti, Squanto, bio Indijanac (i još k tome katolik).

“Ne mora se ne slaviti, ali bi možda umjesto mogli sebe hraniti domoroce ili donirati domorocima”, predložila je jedna studentica. “Trebamo li doista veliku gozbu?”

Sveučilište Oregon nije bio jedini kampus koju je naciljao voljeni američki blagdan. S druge strane zemlje, na Merimack koledžu u North Andoveru, državi Massachusetts, školska knjižnica proglasila je Dan zahvalnosti “Nacionalnim Danom žalosti“. Profesorica na koledžu St. Mary također je kreirala alat koji bi ljudima trebao pomoći da “dekoloniziraju” i “de-romantiziraju” Dan zahvalnosti.

“Stereotipni i rasistički prikazi autohtonih naroda ispunjavaju američke osnovne škole svakog studenog dok se učenici susreću s povijesno netočnim prikazima autohtonih ljudi u umjetnosti i obrtu, knjigama i lekcijama o zajedničkom objedu za Dan zahvalnosti, kao i pjesmama i igrokazima s ručno izrađenim pokrivačima za glave i prslucima”, tvrdi profesorica koja je kreirala alat. “Ali te aktivnosti su problematične jer prikazuju autohtone ljude na ne-povijesni način i ovjekovječuju mitove o kolonijalnim susretima.”

PragerU obratio se na sve prigovore Danu zahvalnosti u prošlogodišnjem videu u kojem je gostovao Michael Medved. Pogledajte: