Facebookov Zuckerberg prisilio je jednog od najviših rukovoditelja da se javno odrekne Trumpa, a potom ga otpustio

Ben Shapiro

Screenshot: YouTube/Bad Lip Reading

U jednoj od najšokantnijih priča koje su privukle minimalno pozornosti medija, Wall Street Journal izvijestio je prije desetak dana da je Facebookov Mark Zuckerberg pritisnuo jednog od najviših rukovoditelja u svojoj kompaniji da se ispriča zbog svoje podrške predsjedniku Trumpu na izborima 2016. i izda pismo netom prije izbora u kojem objašnjava kako je prebacio svoju podršku libertarijancu Garyju Johnsonu.

Prema izvjestiteljima Kirsten Grind i Keach Hagey, osnivač Oculusa Palmer Luckey rekao je kako je poslan na dopust i potom otpušten zbog podržavanja Trumpa. Journal je izvijestio:

U jesen 2016. godine, dok je nezadovoljstvo radi donacije počelo ključati, rukovoditelji Facebooka, uključujući gosp. Zuckerberga, prisilili su gosp. Luckyja da javno izrazi potporu libertarijanskom kandidatu Garyju Johnsonu, unatoč dugogodišnje potpore koju je gosp. Luckey izražavao prema gosp. Trumpu, prema ljudima koji su upoznati s razgovorima i internim emailovima koje je pregledao Wall Street Journal.

Luckey je završio pregovore s nagodbom vrijednom 100 milijuna dolara i bonusima u dionicama koje bi dobio zahvaljujući prodaji njegovog Oculus VR-a Facebooku 2014. godine. Facebook je, s druge strane, porekao da je Luckey otpušten radi svojih političkih stavova. No, Luckey je godinama podržavao predsjednika Trumpa, još od 2011. godine, kad je u pismu nagovarao Trumpa da se kandidira za predsjednika. U rujnu 2016., Daily Beast je izvijestio kako je Luckey dao donaciju od 10.000 dolara NimbleAmerica, anti-Hillary skupini koja se fokusirala na trolanje demokratske kandidatkinje. Luckey je potom, navodno pod pseudonimom, na Redditu objavio sljedeće o Clinton:

Hillary Clinton je korumpirana, ratnohuškačka, striperica slobode. I to ne ona dobra vrsta kakvu vidite kako pleše u bikiniju na Dan neovisnosti, već ona loša vrsta koja uklanja građanima slobode i daruje je donatorima.

Zaposlenici Facebooka žalili su se na Luckeyja putem elektronskih oglasnih ploča i vijećnice, s direktorom inženjeringa Srinivasom Narayananom koji je napisao: “Više žena se doslovno rasplakalo preda mnom ovih posljednjih nekoliko dana”, dok su neki programeri navodili kako ne žele više raditi s Luckeyjom. Luckey je zanijekao da je pod pseudonimom objavio post o Clinton i dodao kako je libertarijanac koji će glasati za Garyja Johnsona.

Izvješće Journala nastavlja:

“Moram vam reći da je sam Mark [Zuckerberg] sastavio ovo i pojedinosti su kritične”, napisao je zamjenik pravnog zastupnika Facebooka Paul Grewal Luckeyjevom odvjetniku u emailu tijekom rujna 2016., priloživši rani nacrt priopćenja, prema emailovima koje je pregledao Journal. Nacrt je govorio da gosp. Luckey neće podržavati gosp. Trumpa na izborima. Gosp. Luckey je govorio ljudima da je glasao za gosp. Johnsona, ali samo kako bi izbjegao osporavanje svoje vjerodostojnosti ako bi mu se postavilo isto pitanje pod prisegom u nepovezanom sporu. Isprika je prošla mnoge nacrte, a gosp. Luckey se u konačnici složio s promjenama koje je sugerirao Facebook, prema ljudima koji su upoznati s procesom.

Facebook je dosljedno odbacivao političku pristranost u svom programiranju. Ali sam Zuckerberg je priznao da kompanija naginje lijevo što se tiče političkog stava, objašnjavajući Kongresu da je Silicijska dolina “ekstremno lijevo nakrivljeno mjesto”. Konzervativne kompanije optužile su Facebook zbog pristranog prilagođavanja svojih algoritma, što je naštetilo prometu koje su konzervativne kompanije ostvarivale na stranici, osobito početkom 2017; prema Western Journalu, Facebook je sad ispravio svoje algoritme kako bi ravnomjernije distribuirao promet. Ipak, nadmoćna pristranost ljevici Silicijske doline bila je na punom zaslonu u slučajevima od procesa baniranja na Twitteru do Googleovog otpuštanja Jamesa Damorea. Priča o Palmeru Luckeyju samo je još jedna crna zabilješka na dosjeu Silicijske doline.