Ubijeni WaPo ‘novinar’ Jamal Khashoggi bio je povezan s Osama bin Ladenom, Muslimanskim bratstvom i Russiagateom

Jim Hoft

Ubijeni ‘novinar’ Washington Posta, Jamal Khashoggi, bio je povezan s Osama bin Ladenom i Muslimanskim bratstvom, Također se ispostavilo da je možda bio povezan s Russiagateom, a nije čak bio ni američki državljanin.

U listopadu, CNN je kritizirao izvješća da je novinar Washington Posta, Jamal Khashoggi, bio povezan s Osama bin Ladenom. Rekli su da su to samo govorne točke —

Corey A. Stewart, republikanski kandidat za senatsko mjesto države Virginije, gostovao je na CNN Friday i rekao Andersonu Cooperu da je saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije tri tjedna, bio “misteriozan tip. On je misteriozna figura. Postoje mnoge stvari koje govore da je bio loš tip … postoji mnogo izvješća vani koja govore da je bio povezan s Muslimanskim bratstvom, izvješća koja govore da je bio povezan s Osama bin Ladenom.”

Ovo je bila uobičajena priča među nekima od pristaša predsjednika Donalda Trumpa, koja sugerira da je na neki način ubojstvo Khashoggija manje važno zbog njegovih veza s Muslimanskim bratstvom i poznanstva s Osama bin Ladenom. Trumpa i neki njegovi pristaše čine velike napore kako bi otupili oštre napade diljem svijeta usmjerene prema saudijskom režimu, a osobito prema prijestolonasljedniku Mohammad bin Salmanu, u kojega je američka administracija uložila velik dio političkog kapitala.

CNN je u intervjuu s Khashoggijem 2005. godine izvijestio da se susreo s bin Ladenom u Afganistanu, koji je bio “nježan, entuzijastičan mladi čovjek” —

Krajem ’87 dobio sam ekskluzivnu vijest. Pozvan sam da pišem o ulozi arapskih mudžahedina u Afganistanu i sviđala mi se ta ideja. Osama je bio taj [koji me pozvao]. Površno sam ga poznavao iz Džede. Bili smo gotovo istih godina. Volio sam njegov entuzijazam. Bio je vrlo entuzijastičan, vrlo posvećen. Bili smo iz iste generacije, istih pozadina. Otišao sam u Peshawar [u Pakistanu] i zatim otputovao unutar Afganistana. [Pronašao sam] vrlo entuzijastičnu skupinu Arapa koji vjeruju u ono što rade, koji su vrlo ponosni na ono što rade.”

“Intervjuirao sam Osamu. [Bio je] nježan, entuzijastičan mladi čovjek od malo riječi, koji nije podizao glas tijekom govora. [Raspravljali smo] o stanju mudžahedina i onome što on [bin Laden] radi kako bi im pomogao. Nisam ga dovoljno poznavao kako bih ga mogao prosuditi ili očekivati bilo što drugo od njega. Njegovo ponašanje u to vrijeme nije ostavilo dojam da će postati ono što je postao.”

No, ono što CNN nije izvijestio i ono što je Khasghoggi možda zaboravio napomenuti jest da je u vrijeme svog boravka s bin Ladenom u Afganistanu imao prilično usklađeno mišljenje s njim, kao što navodi Arab Weekly

Lawrence Wright, autor The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11, nije mogao zamisliti da će se jedan od sporednih likova u njegovoj knjizi naći usred ogromne političke i diplomatske kontroverze, ne manje od one središnjeg lika u knjizi, Osame bin Ladena.

Knjiga je adaptirana za televiziju kao serija pod istim imenom i govori priču o zloglasnom napadu Al-Qaedae na New York i Washington. U jednom odlomku, Wright spominje bliskog prijatelja bin Ladena, koji je dijelio njegovu ambiciju “stvaranja islamske države bilo gdje”. Taj prijatelj bio je Jamal Khashoggi. Obojica, bin Laden i Khashoggi, bili su u to vrijeme aktivni članovi Muslimanskog bratstva, a kasnije se bin Laden odvojio od Bratstva kako bi s Abdullahom Azzamom stvorio Al-Qaedau, najopasniju organizaciju na svijetu. Khashoggi, bin Laden i Azzam bili su veseli drugovi iste ekstremističke skupine.

Na 78. stranici iste knjige, Wright je citirao Khashoggijev komentar da on i bin Laden vjeruju kako će “prva [islamska država] dovesti do druge i da će to imati domino efekt koji bi mogao preokrenuti povijest čovječanstva.” Fraza u imenu knjige “looming tower” (obrisi tornjeva – op. a.) posuđena je iz Sure An-Nisa u Kur’anu i jasno se odnosi na napad na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Khashoggi je bio daleko od sveca, prije bi se mogao opisati kao terorist, u skladu sa slikom na kojoj je prikazan s raketnim bacačem na ramenu u svom članku napisanom za Arab News 1988. godine —

Prema Arab Weekly, Khashoggi je također vjerojatno bio povezan s obavještajnim službama.

Prema informacijama o kojima se sada izvješćuje, čini se kako je predsjednik Trumpa imao pravo što nije poduzeo nikakve brzoplete akcije od njegova ubojstva 2. listopada u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj —

Sada se, također, izvješćuje da, suprotno prema ranijim izvješćima, Khashoggi nije bio američki državljanin niti je bio vlasnik zelene karte. Očito je posjetio SAD na temelju vize.

Konačno, George Papadopoulos je tweetao da je Khashoggi bio povezan s Russiagateom. Papadopoulos tvrdi da je profesor koji ga je povezao s raznim likovima u Londonu, koji su pokušavali povezati Trumpov tim s Rusijom, Joseph Misfud, bio na platnoj listi Khashoggija —

Nešto doista smrdi u vezi ‘novinara’ Washington Posta Khashoggija — nije sigurno što — ali nešto definitivno nije u redu.

Izgleda da pokušaji zaustavljanja predsjednika Trumpa da zajedno sa Saudijskom Arabijom zaustavi iranski režim terora na Bliskom istoku tvrdnjama da predsjednik mora nešto poduzeti u vezi Khashoggijevog ubojstva ne rade. Što više znamo, više se predsjednikova odluka ne-impulzivnog ponašanja čini ispravnijom.