Je li fotografija migrantske majke ‘u bijegu pred suzavcem’ s djecom bila namještena?

Joseph Curl

Uskoro nakon što su se u nedjelju u nasilnom sukobu stotine migranata borile s američkim graničnim agentima, jedna fotografija počela se isticati u mainstream medijima.

Fotografija pokazuje ženu koja vuče djecu za sobom, navodno bježeći od suzavca kojeg su ispalile američke vlasti.

Društveni mediji istog trenutka počeli su odjekivati povicima: “Trump baca suzavac na bebe na granici. Pročitajte ovo ponovno. Trump ispaljuje kanistre sa suzavcem na majke i djecu na granici. Postoje fotografije djece koja bježe od štetnih plinova. Ovo je Trumpova Amerika i američka sramota. Prave vijesti, pravi Trump. Tko ovo želi?”, napisala je jedna osoba na Twitteru.

Ali jedan pažljivi Twitteraš pronašao je neke neobične stvari na istoj slici koja je objavljena gore. U pozadini, čini se kako mnogo ljudi ne bježi od ničega, a fotograf s kamerom na stalku izgleda kao da fotografira dijete u bijegu, dok drugi fotograf snima ljude koji “poziraju kao da bježe”.

“Pogledajte fotografiju u visokoj rezoluciji likova u pozadini koji se drže zajedno za fotografa kako bi izgledali kao da bježe”, napisao je drugi.

Drugi su izrazili svoje sumnje na Redditu. “Trebali bismo vjerovati da je ova osoba vukla ovu sirotu, polugolu djecu 2888 milja 45 dana? Hodajući ~ 20 sati na dan? I trebali bismo vjerovati da je ovo u potpunosti organska stvar, koju nitko ne financira?”, napisao je jedan korisnik.

Dva dobro producirana videa prikazala su Jima Acostu koji drži predavanje predsjedniku o onome za što je novinar tvrdio da nije invazija.