Zahtjev migrantskog karavana: Dajte nam svakom 50.000 dolara ili nas pustite unutra

David Krayden

The Daily Caller via YouTube

Najmanje jedna migrantska karavanska skupina je navodno spremna otići kući — ako SAD plati svakom članu 50.000 dolara. U suprotnom, oni očekuju neposredni ulazak u SAD, prema San Diego Union-Tribune.

Prema riječima glasnogovornika, iznos od 50.000 dolara bila bi lijepa suma za otvaranje novog biznisa u Hondurasu. Također žele zaustavljanje deportacija i brži servis imigracijskih vlasti.

Migranti su se u ponedjeljak oko 11 sati ujutro približili američkom konzulatu u Tijuani sa svojim zahtjevom. Glasnogovornik Alfonso Guerreo Ulloa rekao je kako monetarna potražnja ne bi smjela nikoga šokirati.

“To vam se čini kao puno novca”, rekao je Ulloa za Union-Tribune. “Ali to je mali iznos u odnosu na sve što su Sjedinjene Države ukrale iz Hondurasa.”

Ulloa je predao pismo konzulatu u kojem kritizira američko sudjelovanje u politici Srednje Amerike, dok je istodobno zahtijevao da američke trupe potaknu coup d’état protiv honduraškog predsjednika Orlanda Hernandeza. Američke vlasti trebale bi dati svoj odgovor na zahtjeve u roku od 72 sata.

Druga skupina migranata došla je do konzulata kasnije tijekom dana. Oni su se, prema izvještajima, žalili na sporu službu imigracijskih vlasti i sugerirali da najmanje 300 migranata bude obrađeno svaki dan na graničnom objektu u San Diegu.

U pismu, druga skupina migranata također je krivila SAD za migrantsku krizu.

“U međuvremenu, obitelji, žene i djeca koji su pobjegli iz naših zemalja i dalje pate, a civilno društvo Tijuane također se nastavlja suočavati s tom humanitarnom krizom, krizom koju je posljednjih desetljeća uvelike prouzročila američka intervencija u Srednjoj Americi”, piše u pismu.

Dok je predsjednik Donald Trump naveo graničnu sigurnost kao razlog mogućeg obustavljanja rada vlade, savezni sud ga je stavio u neugodni položaj proglasivši uskraćivanje saslušanja tražiteljima azila neustavnim. Postoji više izvještaja koji govore da migranti nose razne zarazne bolesti, a Ministarstvo domovinske sigurnosti upozorilo je da se među migrantima nalazi oko 500 kriminalaca.