ŠOK: SAD se obvezale na 10,6 milijardi dolara pomoći Meksiku i Srednjoj Americi. Još ništa od graničnog zida.

Ryan Saavedra

CBS New York via YouTube

Američki State Department najavio je u utorak ukupno 10,6 milijardi dolara pomoći južnom Meksiku i Srednjoj Americi istodobno dok se Trumpova administracija nastavlja boriti kako bi pronašla financijska sredstva za granični zid predsjednika Trumpa — glavno obećanje iz njegove predsjedničke kampanje.

“Američka pomoć ima za cilj promicanje boljih sigurnosnih uvjeta i prilika za zapošljavanje kao dio regionalnog plana kako bi se omogućilo stanovnicima Srednje Amerike i Meksika da ostanu u svojim zemljama i ne moraju emigrirati”, izvijestio je Associated Press. “Kombinacija javnih i privatnih investicija u svrhu ostanka-u-kući ne zahtijeva odobrenje Kongresa, za razliku od Trumpovog projekta za sprječavanje ilegalne imigracije — graničnog zida.”

“Sve u svemu, mislim da je to dobra vijest, vrlo dobra vijest za Meksiko”, rekao je tajnik meksičkog ministarstva vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador izrazio je svoje mišljenje o planu u jutarnjoj tiskovnoj konferenciji prije objavljivanja najave, rekavši: “Imam san za koji želim da postane stvarnost … da više nitko neće morati ići raditi u Sjedinjene Države.”

“SAD i Meksiko najavljuju našu namjeru poduzimanja holističkog i koordiniranog pristupa za sprječavanje ilegalne migracije. Danas smo najavili našu predanost promicanju sigurne i prosperitetnije Srednje Amerike i južnog Meksika pojačavajući sigurnost, upravljanje i ekonomski prosperitet”, napisao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Robert Palladino na Twitteru. “SAD se obvezuju da će povećati projekt plinovoda za @opicgov ako se identificiraju komercijalno održivi projekti u Južnom Meksiku i Sjevernom trokutu. Također ćemo pregledati dostupne financijske mehanizme i alate, uključujući privatni sektor, multilateralne banke i regionalne partnere.”

“U siječnju 2019.,formirat ćemo zajedničku radnu skupinu i održati sastanak na razini vlada kako bi uskladili naše strategije”, dodao je Palladino. “Također ćemo biti suorganizatori poslovnog summita privatnog sektora početkom 2019. Mi pozdravljamo najavu Meksika o jedinstvenom razvojnom programu za regiju.”

Najava je došla u isto vrijeme kad je Trumpova administracija signalizirala u utorak da je “otvorena za pregovore o cijeni graničnog zida, iako je sam predsjednik Donald Trump jasno najavio prošli tjedan da će staviti veto na bilo kakav proračunski plan Kongresa koji će dodijeliti manje od 5 milijardi dolara njegovom planu imigracijske reforme.”

“Imamo i druge načine za pribavljanje tih 5 milijardi dolara na kojim ćemo raditi s Kongresom”, rekla je Huckabee Sanders u intervjuu za Fox News. “Na kraju dana, mi ne želimo zatvoriti vladu. Mi želimo zatvoriti granice.”