Trumpov posjet Vijetnamu donio Boeingu 15 milijardi dolara vrijedan ugovor, a SAD-u na tisuće radnih mjesta

Jim Hoft

Trump je odšetao od sporazuma sa Sjevernom Korejom jer nisu bili spremni na dogovor koji je priželjkivao. No, njegovo putovanje nije bilo posve bezuspješno. On se vraća iz Vijetnama u domovinu s masivnim boomom za američko gospodarstvo.

Naime, s 15 milijardi dolara vrijednom ugovorom za Boeing, koji će rezultirati tisućama radnih mjesta.

Mediji su, kao i obično, ignorirali ovu vijest.

Fortune izvješćuje:

Boeing osigurao 15,7 milijardi dolara u narudžbama iz Vijetnama tijekom posjeta Donalda Trumpa Hanoiju

Vijetnamski Bamboo Airways i VietJet Aviation JSC potpisali su ugovore o kupnji 110 zrakoplova kompanije Boeing tijekom posjete predsjednika Donalda Trumpa Hanoiju u svrhu summita sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

Bamboo je pristao kupiti 10 787-9 Dreamlinera vrijednih oko 3 milijarde, dok se narudžba VietJeta od 100 737 zrakoplova procjenjuje na 12,7 milijardi dolara, priopćio je Boeing u srijedu. VietJet se obvezao na kupnju 100 zrakoplova na zrakoplovnom mitingu u Farnboroughu prošle godine. Sporazumi su potpisani u nazočnosti Trumpa i vijetnamskog predsjednika Nguyen Phu Tronga.

Vijetnamski zračni prijevoznici proširuju svoju flotu zbog povećanja prihoda, a rastuća ekonomija u regiji potiče mnoge da lete po prvo put, što potiče potražnju u azijsko-pacifičkoj regiji, za čije tržište se očekuje da će nadmašiti ono Sjeverne Amerike i Europe zajedno. Očekuje se da će potražnja u Vijetnamu također porasti nakon što su američki regulatori prošli mjesec dali svoje odobrenje nacionalnom sustavu sigurnosti u zračnom prometu, čineći tako njegove zrakoplovne tvrtke podobnima za početak izravnih letova za SAD i partnerstva s američkim prijevoznicima.