Trump službeno legalizirao industrijsku konoplju

Tal Axelrod

Screenshot: YouTube/PBS News Hour

Predsjednik Trump legalizirao je uzgoj industrijske konoplje u četvrtak kad je potpisao široko rasprostranjeni, dvostranački zakon o poljoprivredi s ciljem jačanja poljoprivredne industrije.

Vlakna konoplje, ne-opojnog derivata biljke kanabisa, koristi se za izradu različitih proizvoda, poput kartona, tepiha, odjeće, papira i mnogih drugih stvari.

Proizvodnja i prodaja konoplje povijesno je bila ilegalna i pod istim saveznim zakonima prohibicije kao i marihuana. Zakon o poljoprivredi odnosi se samo na industrijsku konoplju i nema veze s rekreativnom ili medicinskom marihuanom.

Vođa senatske većine Mitch McConnell (R-Ky.) radio je senatorom Rand Paulom (R-Ky.), Jeffom Merkleyjom (D-Ore.) i Ronom Wydenom (D-Ore.) kako bi predstavio zakon za legalizaciju konoplje, koji je naposljetku uključen i zakon o poljoprivredi.

“Koristio sam svoje vlastito pero od konoplje kako bih potpisao izvješće o radu konferencije, čime sam očistio put Domu i Senatu da provedu zakonodavstvo i pošalju ga na stol predsjednika. Ponosan sam što zakon uključuje moju odredbu o legalizaciji proizvodnje industrijske konoplje. To je pobjeda za poljoprivrednike i potrošače diljem ove zemlje”, rekao je McConnell.

Zakon o poljoprivredi pomoći će uklanjanju prepreka s kojima se poljoprivrednici suočavaju u uzgoju konoplje, uključujući ograničeni pristup bankama, vodnim pravima i osiguranju usjeva. Konoplju je lakše uzgajati od pamuka, kukuruza ili soje jer zahtjeva malo vode i može biti održiva u tlu slabije kvalitete koje nije praktično za ostale usjeve.

Odredba o konoplji samo je jedna od nekoliko aspekata zakona o poljoprivredi namijenjenog pomoći poljoprivrednicima budući da su se izvozni proizvodi poput soje našli na udaru zbog Trumpovog trgovinskog rata s Kinom i ostalim zemljama.