CNN-ova analitičarka optužila crnog konzervativnog radio voditelja za ‘bijelu privilegiju’

Amber Athey

Fox News/ YouTube

Analitičarka CNN-a Areva Martin stava se u nezgodnu situaciju u utorak, kad je optužila crnog konzervativnog radio voditelja da koristi svoje “bijele privilegije”.

David Webb, radio voditelj Sirius XM-a i suradnik Fox Newsa, ugostio je Martin u svojoj emisiji kako bi razgovarao o raznolikosti u medijima i napomenuo kako je uvijek smatrao svoja postignuća važnijima od svoje boje kože što se tiče prijava za posao.

“Ja sam odlučio proći više područja medijskog svijeta i nakon što sam obavio taj posao sad sam kvalificiran u svakom od njih. Nikad nisam smatrao svoju boju kožu bitnom — smatrao sam da su moje kvalifikacije bitne”, objasnio je Webb,

Martin, očigledno nesvjesna činjenice da razgovara s crnim muškarcem, rekla je kako Webbov pristupu medijima dolazi s pozicije bijele privilegije.

“To je sasvim drugi dugi razgovor o bijeloj privilegiji, koja pretpostavlja da imate privilegiju činiti stvari za koje ljudi od boje nemaju privilegije”, rekla je Martin.

“Kako mogu imati privilegiju bijele privilegije”, zbunjeno je upitao Webb.

“Davide, činjenica da ste bijeli muškarac, daje vam bijelu privilegiju”, odgovorila je Martin.

Webb ja zastao na trenutak, a zatim ispustio metaforičnu bombu na tvrdnju Martin.

“Areva, teško mi je ovo reći, ali trebali ste se bolje pripremiti. Ja sam crnac”, ustvrdio je Webb. “Razgovarate s crncem koji je započeo svoj profesionalni put na rock radiju u Bostonu … to je zapravo uvredljivo.”

Martin se ispričala zbog svog komentara i inzistirala da joj njezin tim nije dao točne informacije i Webbovoj rasi.

Webb je odbio izvući Martin iz neugodne situacije, objašnjavajući joj da je neprihvatljivo da donosi zaključke o bilo kojoj osobi ili njezinoj razini privilegija na temelju boje kože.