Papa hvalio UAE, poznate po mučenjima, zbog nastojanja za slobodu i raznolikost

Joshua Gill

Papa Franjo pohvalio je Ujedinjene Arapske Emirate, većinsko muslimansku naciju poznatom po mnogim kršenjima ljudskih prava, kao “modelom suživota” i slobode.

Franjo je iznio komentare u video poruci građanima UAE uoči svog posjeta zemlji, koji će se održati između 3. i 5. veljače.

UAE poznati su po tome što ograničavaju slobodu govora i okupljanja, osuđuju kriminalce na šibanje i kamenovanje prema šerijatskom zakonu te po mučenjima i prinudnim nestancima disidenata, aktivista i novinara, kao i po nemaru u rješavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja radnika u kućanstvu.

Papa je pohvalio zemlju i njezino nastojanje da bude mjesto gdje ljudi mogu “naći sigurno mjesto za rad i slobodno živjeti u poštovanju prema raznolikosti.”

“Sretan sam što ću za nekoliko dana moći posjetiti vašu zemlju, zemlju koja nastoji biti model suživota, ljudskog bratstva i susreta između različitih civilizacija i kultura gdje mnogi nalaze sigurno mjesto za rad i slobodan život u poštovanju prema raznolikosti”, rekao je papa prema Katoličkim vijestima.

Vlasti Emirata optužene su 2014. godine za progon i otmicu aktivista i članova njihovih obitelji, zbog zahtjeva za procese demokratskih reformi. Arapska organizacija za ljudska prava u Velikoj Britaniji izradila je studiju 2014. koja je detaljno opisala nekoliko slučajeva prijavljenih otmica i užasne metode mučenja koje su emiratske vlasti navodno koristile na zatočenicima, uključujući teška premlaćivanja, otkidanje noktiju i zatvaranje u sanduke koje je trajalo satima.

Ostala kršenja ljudskih prava koja su, prema izvješćima, počinile emiratske vlasti uključuju videosnimku šeika Issa bin Zayed Al Nahyana iz 2009. godine, na kojoj je muškarac mučen električnim šokovima, letvama s čavlima, bičevima, da bi na kraju bio pregažen automobilom te uhićenje i mučenje trojice britanskih građana 2012. godine. Amnesty International također je pozvao na istragu o ratnim zločinima u zatvorima u Jemenu 2018. koji su bili pod kontrolom UAE

Tijekom posjeta, Franjo će se susresti s muslimanskim vjerskim vođama, uključujući vođu sunita i egipatskog šeika Ahmeda el-Tayeva, velikog imama al-Azhara, u cilju promicanja vjerskog dijaloga i mira među pripadnicima različitih vjera. Papa se zahvalio onima koji su bili voljni susresti se s njim zbog njihove “hrabrosti i želje da potvrde kako vjera u Boga ujedinjuje i ne dijeli, skuplja nas usprkos razlika (i) udaljava nas od neprijateljstava i odbojnosti.”

Franjo će također 5. veljače voditi misu u javnosti u Abu Dhabiju — prvu misu koju će voditi bilo koji papa u povijesti Arapskog poluotoka.