Rekordna zapljena fentanila na granici, dovoljno da ubije 57 milijuna ljudi

Ryan Saavedra

Dužnosnici Američke uprave za carinu i zaštitu granice priopćili su u četvrtak da su časnici napravili rekordnu zapljenu fentanila na američko-meksičkoj granici, dovoljnog da ubije desetine milijuna Amerikanaca.

Prema Upravi za carine i zaštitu granica (CBP), policijski pas upozorio je druge časnike na prisutnost 115 kilograma fentanila skrivenog u kamionu s 18 kotača koji je prevozio krastavce, tijekom sekundarne inspekcije na graničnom prijelazu Mariposa u subotu”, izvijestio je Arizona Republic.

“Ovo je najveća zapljena fentanila na bilo kojem graničnom prijelazu”, izjavio je dužnosnik CBP-a, Guadalupe Ramirez. “U CBP-u, u povijesti CBP-a, ovo je najveća zapljena fentanila.”

Osim rekordne zapljene fentanila, agenti su također zaplijenili 180 kilograma metamfetamina, koji se nalazio unutar kamiona, CBP je procijenio da je vrijednost fentanila, koji je bio u obliku praška i pilula, oko 3,5 milijuna dolara.

CBP Arizona tweetala je fotografije s konferencije za novinare:

“Vlasti su priopćile da je vozilom upravljao 26-godišnji muškarac koji je uhićen i optužen za posjedovanje droge s namjerom distribuiranja”, izvijestio je NBC News. “Njegov identitet i nacionalnost nisu bili odmah dostupni.”

Količina zaplijenjenog fentanila dovoljna je da ubije više od 57 milijuna Amerikanaca, s obzirom na to da DEA navodi kako samo 2 miligrama fentanila može biti smrtonosno.

Predsjednik Donald Trump izrazio je svoje mišljenje tweetajući: “Naši veliki agenti granične patrole napravili su najveću zapljenu fentanila u povijesti ove zemlje. Hvala vam, kao i uvijek, na dobro obavljenom poslu!”

Fentanil, razvijen 1959. godine, “približno je 100 puta jači od morfija i 50 puta jači od heroina kao analgetik”, navodi DEA.

“Pojava heroina pomiješanog s fentanilom također se povećava”, navodi se u DEA-ovoj Nacionalnoj procjeni opasnosti od droga iz 2018. godine. “Meksiko ostaje primarni izvor heroina dostupnog u Sjedinjenim Državama prema svim dostupnim izvorima obavještajnih podataka, uključujući one policijskih snaga i znanstvenih podataka.”

DEA nadalje navodi da je “nezakoniti fentanil i drugi sintetski opioidi — koji prvenstveno potječu iz Kine i Meksika — sada najsmrtonosnija kategorija opijata koji se koriste u Sjedinjenim Državama.”

Centri za kontrolu bolesti procijenili su da je otprilike “28.400 ljudi umrlo od predoziranja, uključujući sintetske opioide s izuzećem metadona, u 2017.”, što je posljednja godina za koju su dostupni podaci.

Priopćenjem je ponovno poslan poziv zakonodavcima da obrate pažnju na krizu na južnoj granici.

“Najveća zapljena fentanila u povijesti. Granična patrola zaplijenila je dovoljno fentanila da ubije 57 MILIJUNA ljudi”, tweetao je zastupnik Jim Jordan. “To je više od stanovništva Ohija, Michigana, Wisconsina, Pennsylvanije, Indiane, Minnesote i Iowe. ZAJEDNO. Imamo krizu na našoj južnoj granici.”