‘NEOPROSTIVO!’: Trump oštro kritizirao demokratskog guvernera Ralpha Northama

Ryan Saavedra

Predsjednik Donald Trump odgovorio je u subotu navečer na skandal rasističkog godišnjaka koji uključuje guvernera Virginije Ralpha Northama, rekavši da su njegove akcije proteklog tjedna bile “neoprostive!”

“Demokratski guverner Virginije Ralph Northam upravo je izjavio: ‘Vjerujem da nisam niti jedna od osoba na slici'”, tweetao je Trump. “To se dogodilo 24 sata nakon što se ispričao što se pojavio na slici i nakon što je iznio najstrašniju izjavu o ‘super’ kasnom pobačaju. Neoprostivo!”

Trumpov tweet stigao je kao odgovor na katastrofalnu konferenciju za novinare koju je Northam održao u subotu, na kojoj je negirao svoju nazočnost na fotografiji nakon što je u petak rekao potvrdio da se nalazi na fotografiji.

“Kad mi je moje osoblje jučer pokazalo dotičnu fotografiju, vidio sam je prvi put”, tvrdio je Northam u subotu. “Nisam kupio EVMS godišnjak i nisam bio svjestan onoga što se nalazi na stranici. Kad sam se jučer suočio sa slikama, bio sam zaprepašten što su se one pojavile na mojoj stranici, ali sam im vjerovao. No, sad mislim da nisam niti jedna od osoba na fotografiji.”

Kasnije, tijekom konferencije za novinare, Northam je priznao da je nosio ‘blackface’ u jednoj drugoj prigodi kad je bio odjeven kao Michael Jackson.

“Moje uvjerenje da nisam nosio taj kostim ili prisustvovao toj zabavi djelomično proizlazi iz mog jasnog sjećanja na druge pogreške koje sam činio u istom razdoblju mog života”, rekao je Northam. “Te iste godine, sudjelovao sam na plesnom natjecanju u San Antoniju, na kojem sam pocrnio svoje lice kao dio svog nastupa u ulozi Michaela Jacksona.”

Demokratski izvor rekao je za New York Times da je “guverner odlučan dokazati da se ne nalazi na fotografiji te je čak razmišljao o korištenju softwarea za prepoznavanje lica.”

Northam je također upitan o svom nadimku “coonman” (coon – pogrdan naziv za crnu osobu – op. a.) koji se pojavio na jednom drugom godišnjaku tijekom njegovog boravka na Vojnom institutu u Virginiji (VMI).

“Moj glavni nadimak u srednjoj školi i na koledžu bio je ‘Goose’ zbog mojeg glasa, koji je u vrijeme puberteta promijenio oktavu”, rekao je Northam. “Bile su dvije osobe, koliko se mogu sjetiti, na VMI koje su bile godinu ispred mene. Zvali su me ‘Coonman’. Ne znam njihove motive ili namjere. Ne znam tko su oni. To je što se toga tiče. A završilo je u godišnjaku. I žalim zbog toga.”

Northam se našao pod paljbom početkom tjedna nakon što je tijekom radijskog intervjua zagovarao čedomorstvo.