10 sati ujutro: Trump proglašava krizu na granici, može potrošiti do 8 milijardi dolara na novu barijeru

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/Washington Post

U petak u 10 sati ujutro, predsjednik Trump će objaviti da proglašava nacionalnu izvanrednu situaciju na američko-meksičkoj granici, koja bi mu trebala dopustiti da potroši oko 8 milijardi dolara kako bi izgradio graničnu barijeru i spriječio strance da ilegalno ulaze u zemlju.

I dok se od demokrata očekuje borba protiv tog poteza — a vjerojatno će pokušati zaustaviti plan putem sudskog postupka — Trump će proglasiti da kao predsjednik ima ovlasti preusmjeriti savezna sredstva kako bi zaustavio krizu.

Novac koji Trump namjerava upotrijebiti za graničnu barijeru, koju obećaje od još od svojih kampanjskih dana, uključuje 1,375 milijardi dolara koji su uključeni u proračun koji bi trebao potpisati na ceremoniji u Vrtu ruža, 600 milijuna iz fonda za oduzimanje droge Ministarstva financija, 2,5 milijardi od programa ministarstva obrane za borbu protiv droge i 3,5 milijardi iz vojnog proračuna, izvješćuje NBC News.

Bijela kuća je u četvrtak potvrdila kako će predsjednik potpisati hitnu uredbu koja će mu omogućiti taj potez. “Predsjednik Trump će potpisati prijedlog zakona o financiranju vlade, a kako je ranije izjavio, također će poduzeti i druge izvršne mjere, uključujući nacionalnu izvanrednu situaciju — kako bi osigurao zaustavljanje krize nacionalne sigurnosti i humanitarnu krizu na granici. Predsjednik još jednom održava svoje obećanje o izgradnji zida i osiguranju naše velike zemlje”, rekla je glasnogovornica Sarah Sanders.

Predsjednik Doma Nancy Pelosi nazvala je potez “zaobilaženjem volje ljudi”, dodajući: “Razmotrit ćemo naše opcije, bit ćemo spremni adekvatno odgovoriti na ovaj potez.”

“Važno je napomenuti da u trenutku kad predsjednik Trump proglasi ovu izvanrednu situaciju, ona prvenstveno nije izvanredna situacija”, rekla je Nancy Pelosi. “Presedan koji predsjednik ovdje postavlja je nešto što bi trebalo biti dočekano s velikom nelagodom i zaprepaštenjem od strane republikanaca.”

Međutim, vođa senatske većine Mitch McConnell rekao je u četvrtak da će “podržati deklaraciju proglašavanja izvanredne situacije u naciji”, iako Kongres ionako nema nikakvo pravo glasa po tom pitanju.

Predsjednik ima ovlasti proglašavanja izvanredne situacije u skladu sa Zakonom o izvanrednim situacijama u naciji od 1976. godine ako smatra da je zemlja “‘ugrožena krizom, hitnim ili izvanrednim okolnostima, osim ratova ili prirodnih katastrofa’, objašnjava izvješće Kongresne istraživačke službe iz 2007.”, izvijestio je Fox News. “Neke od tih odredbi uključuju mogućnost oduzimanja robe ili imovine, kontrolu proizvodnje, transporta i komunikacija; uspostavljanje izvanrednog stanja ili ograničavanje putovanja, navodi se u izvješću.”

Demokrati su odmah pokušali diskreditirati Trumpov poziv na izvanrednu situaciju u naciji sugerirajući da na granici nema “izvanrednog stanja”, usprkos stotina tisuća ljudi koji su svake godine uhvaćeni prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u SAD na južnoj granici s Meksikom.