Statistika pobačaja na Floridi razotkriva česte argumente njegovih zagovornika

Alexandra Desanctis

Podaci s Floride otkrivaju da je 2018. godine velika većina žena prijavila da su imale pobačaj iz drugih razloga osim očuvanja vlastitog života ili zdravlja ili zbog komplikacija fetalnog zdravlja.

Žene su prošle godine na Floridi obavile oko 70.000 postupaka, a više od tri četvrtine njih bili su klasificirani kao “neobavezni”, što znači da žene nisu navele razlog za traženje postupka. Još 20 posto tih pobačaja navelo je “socijalne ili ekonomske razloge”.

U međuvremenu, primjeri na koje se obično usredotočuju pobornici prava na pobačaj činili su vrlo mali postotak ukupnih pobačaja na Floridi prošle godine. Manje od 1,5 posto pobačaja bilo je u slučajevima kad je ugroženo fizičko zdravlje majke, manje od 2 posto bili su slučajevi kad je žena navela psihološko-zdravstvene probleme, a manje od 0,3 posto činili su slučajevi kad je život majke bio u pitanju. Jedan posto slučajeva uključivao je ozbiljne abnormalnosti fetusa. Samo 0,14 posto žena izjavilo je da je imalo pobačaj zbog silovanja, a samo 0,01 posto zbog incesta.

Anketa koju je 2004. godine provela istraživačka skupina Guttmacher Institute, inače pro-choice, potvrđuje ono što podaci s Floride sugeriraju, otkrivajući da je samo 4 posto žena koje su imale pobačaj prijavilo fizički zdravstveni problem, 3 posto moguće zdravstvene probleme fetusa, a manje od 0,5 posto bilo je trudno kao rezultat silovanja. Najčešći razlozi koje su žene navodile za pobačaj bili su: nije spremna za dijete ili još jedno dijete ili ne može si priuštiti dijete.

Te statistike razotkrivaju uobičajene laži koje promiču aktivisti prava na pobačaj, koji inzistiraju da žene nikada lakomisleno ne izabiru pobačaj i da se većina pobačaja događa zbog ozbiljnih okolnosti, poput slučajeva kada je život žene u opasnosti ili kad je fetus previše bolestan da bi preživio nakon rođenja. U stvarnosti, vrlo malo žena bira pobačaj iz tih razloga.