Summit sa Sjevernom Korejom propao. Evo što se dogodilo.

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/RT

Predsjednik Donald Trump u četvrtak odšetao je od pregovaračkog stola koji je dijelio sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Unom u Vijetnamu nakon što je Kim navodno zatražio od SAD-a ukidanje svih ekonomskih sankcija prema Sjevernoj Koreji bez da se prethodno složio s bilo kakvom ozbiljnom obvezom denuklearizacije Korejskog poluotoka.

“Trump je rekao kako je summit propao nakon što je Sjever zahtijevao puno uklanjanje međunarodnih sankcija predvođenih SAD-om u zamjenu za uklanjanje Yongbyon nuklearnog objekta Sjeverne Koreje”, izvijestio je Fox Newsov Gregg Re. “Trump i državni tajnik Mike Pompeo rekli su novinarima da Sjedinjene Države nisu voljne sklopiti dogovor bez da se Sjever posveti uklanjanju svog tajnovitom nuklearnog postrojenja izvan Yongbyona kao i svog raketnog i programa bojevih glava.”

“Od početka sam govorio da mi brzina nije toliko važna”, rekao je Trump ranije u četvrtak, prije nego su razgovori propali. “Brzina mi nije važna. Ono što je važno jest postići pravi dogovor.”

CNBC je napomenuo: “Trump potiče Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog oružja njišući ispred njih mogućnostima ekonomskog porasta njihove represivne zemlje. Kim želi vidjeti oslabljene ili ukinute sankcije — ali bez gubitka strateških prednosti svog oružja za masovno uništenje.”

Tijekom konferencije za novinare nakon sastanka, nakon neuspjelih pregovora, Trump je rekao: “Nije bilo dobra situacija za potpisivanje bilo čega. Postojale su neke opcije, ali smo za sad odlučili da ne koristimo te opcije i vidjet ćemo kamo će to dovesti.”

“Ponekad morate odšetati s pregovora, a ovo je bio jedan od tih trenutaka”, dodao je Trump.

Kada su ga na konferenciji za novinare nakon summita pritisnuli za pojedinosti o tome zašto su pregovori propali, Trump je rekao: “U osnovi, oni su željeli ukidanje sankcija u cijelosti, a mi to nismo mogli učiniti. Oni su bili voljni denuklearizirati veliki dio područja koja smo zahtijevali, ali nismo mogli odustati od svih sankcija za to. Stoga nastavljamo s radom i vidjet ćemo, ali morali smo odšetati od tog specifičnog prijedloga. Morali smo odšetati od toga.”

“(Kim) želi denuklearizirati, ali on želi to učiniti samo na područjima koja su manje važna od onih koja mi želimo. Vjerovali il i ne, poznajemo zemlju vrlo dobro, poznajemo svaki centimetar te zemlje”, nastavio je Trump. “Uvijek morate biti spremni odšetati. Mogao sam 100 posto imati nešto potpisano danas — zapravo smo imali papire spremne za potpis — ali to jednostavno nije bilo prikladno. Želim to učiniti kako treba: Radije bih to učinio ispravno nego brzo.”

Nakon summita, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izdala je sljedeće priopćenje: