BROWN: Amazon prelazi vrlo opasnu liniju cenzure

Michael Brown

S prošlotjednom viješću da je Amazon zabranio knjigu pod nazivom Muhamedov Kuran: Zašto muslimani ubijaju za islam, u koautorstvu britanskog aktivista Tommyja Robinsona i Petera McLoughlina, Amazon je prešao vrlo opasnu i neizvjesnu liniju.

Odmah padaju na pamet dva neposredna pitanja. Prvo, zašto zabraniti knjigu koja kritizira islam, kad na Amazonu postoji mnoštvo drugih knjiga koje kritiziraju — ne, grubo napadaju — druge religije? Drugo, zašto zabraniti ovu knjigu, a ne druge knjige koje kritiziraju islam? Zašto povući liniju ovdje?

Kad je McLouglin, koji je pomogao u razotkrivanju “grooming” zločina koje su počinili neki britanski muslimani, primio poruku da je njegova knjiga uklonjena s Amazona, napisao je: “Ovo je 21. stoljetni ekvivalent nacista koji uzimaju knjige iz sveučilišnih biblioteka i spaljuju ih.”

“Možete li se sjetiti bilo koje druge znanstvene knjige o islamu koju je Amazon zabranio? Mein Kampf se prodaje na Amazonu. Kao i knjige poput terorističkog priručnika pod nazivom Anarhistička kuharica.”

A opet, Muhamedov Kuran je zabranjen?

Prema Robertu Spenceru, koji je autor znanstvenih knjiga koje kritiziraju Kuran, Robinsonova i McLoughlinova knjiga “nastoji ilustrirati kako nasilni džihadisti opravdavaju svoje postupke pozivajući se na islamske tekstove i učenja — i to je sve. Robinson i McLoughlin ne pozivaju na nasilje. Njihova knjiga je točna.”

Zapravo, lako bi se mogli zapitati, ako je Amazon zabranio njihovu knjigu, zašto nije zabranio Spencerove knjige srodne tematike poput: Istina o Muhamedu: Utemeljitelju najnetolerantnije svjetske religije; ili Kompletni vodič kroz Kuran za nevjernike; ili Politički nekorektni vodič za islam (i križarske ratove); ili Povijest džihada: Od Muhameda do ISIS-a? (Imajte na umu da je ovaj posljednji naslov, objavljen 2018., trenutačno #1 na Amazonu u kategoriji “Muhamed i islam”.)

Vidite li kako ovo vodi?

I ono što još više uznemirava, zašto zabraniti Muhamedov Kuran dok se istodobno dopušta prodaja knjiga poput ovih, kršćanskog autora Texe Marrsa? Među njegovim mnogobrojnim knjigama su: Sveta Zmija Židova: Tajni plan rabina za Sotonu kako bi uništio njihove neprijatelje i osigurao Židovima globalnu prevlast (objavljena 2016.); i Krvni zavjet sa sudbinom: Babilonski Talmud, židovska kabala i moć proročanstva (objavljena 2018.).

Prema Marrsu, “Židovi su na brzoj traci prema svojoj okultnoj sudbini. Oni su sklopili sporazum s paklom, savez sa smrću, a isplate njihovog duga Sotoni moraju biti izvršene u skladu s tim ugovornim sporazumom.”

Da, “Krajnji cilj Židova je uništenje gotovo svakog poganskog muškarca, žene i djeteta te uspostavljanje sotonske židovske globalne diktature (židovske utopije) koja će obuhvaćati planet. Taj cilj su Židovi izrazili u svojim najsvetijim knjigama, Babilonskom Talmudu i Kabali.” (Za zapisnik, obratit ću se Marrsovim tekstovima u revidiranoj i ažuriranoj verziji moje knjige Naše ruke su obojene krvlju: Tragična priča o ‘Crkvi’ i židovskom narodu, koja će biti objavljena u rujnu).

Posjedujem Kindle verziju Muhamedovog Kurana, nakon što sam ga kupio 2017. I iako ga nisam cijelog pročitao, mogu vam reći da ništa što sam vidio u knjizi nije ni blizu Marrsovih podmuklih napada na Talmud i Kabalu.

Zašto su njegove knjige dostupne, a Muhamedov Kuran nije?

Je li to zbog toga što je Robinson postao obilježeni čovjek? Je li to zbog pritiska islamskih aktivista? Koji god razlog bio, nije dovoljno dobar.

Zabranivši ovu knjigu, Amazon otvara jednu od dvije mogućnosti: Ili Amazon neće biti dosljedan, demonstrirajući time ekstremno licemjerje. Ili će Amazon početi zabranjivati mnoge druge knjige, što bi moglo dovesti do opasnog presedana.

Koje knjige i autori će uslijediti? I što mogu konzervativni, biblijski vjernici očekivati? Možda će naše knjige koje se suprotstavljaju LGBT aktivizmu ili otkrivaju zlo pobačaja biti sljedeće?

Amazon nema problema s objavljivanjem ateističkih napada na religiju, poput bestselera Richarda Dawkinsa Iluzija o Bogu.

U svojoj knjizi, Dawkins čuveno tvrdi da je “Bog Staroga zavjeta vjerojatno najneugodniji od svih izmišljenih likova: ljubomoran i ponosan na to; sitničav, nepravedan, opsjednut time da sve nadzire, ništa ne oprašta; osvetoljubiv, krvoločni etnički čistač; ženomrzac, homofob, rasist, djecoubojica, genocidan, donositelj kuge, megaloman, sadomazohist, mušičavi pakosni silnik.”

Koliko biblijskih vjernika je ovo uvrijedilo, uključujući i Židove i kršćane? Koliko njih nalazi te riječi ružnim i netrpeljivim? Treba li Amazon zbog toga zabraniti Iluziju o Bogu? I opet, nisam našao ništa u Muhamedovom Kuranu što bi napadalo Alaha s istom razinom vitriolnosti.

Mogao bih navesti gotovo beskrajan niz osuđujućih izdanja, poput knjiga: Talmud razotkriven: Tajne rabinske nauke o kršćanima; ili Isus čarobnjak; ili Isus nije postojao, nema Boga: Znanstveno ispitivanje znanstvenih, povijesnih i filozofskih dokaza i argumenata za monoteizam.

Ako je zabranjen Muhamedov Kuran, zašto ne zabraniti i ove?

Da ponovim: Amazon je prešao vrlo opasnu i neizvjesnu liniju i ova Bezosova mega kompanija mora pod hitno ispraviti svoj kurs, ispričati se i vratiti knjigu u prodaju.

Sve manje od toga bio bi razlog za stvarnu zabrinutost.

Ako se slažete — čak i ako ste musliman ili ateist — potičem vam da Amazonu to dadete do znanja.