JEXODUS: Židovski milenijalci pokrenuli ‘pokret oslobođenja’ od Demokratske stranke

Josh Hammer

Desetljećima je Demokratska stranka često uzimala glasove Židova zdravo za gotovo. Niti na jednim predsjedničkim izborima od osnutka države Izrael 1948. godine Demokratska stranka nije uspjela ne osvojiti pluralitet židovskih glasova. Čak i zloglasno anti-izraelski Jimmy Carter 1980. osvojio je 45% udjela u glasovima Židova, nadmašivši tako 39% Ronalda Reagana. U 2016., 71% Židova dalo je svoju podršku Hillary Clinton. Dok manjina američkih Židova koji se identificiraju kao ortodoksni rutinski favoriziraju Republikansku stranku na biračkim mjestima, ne-ortodoksni Židovi nadmoćno podržavaju demokrate.

Sada, nova milenijalska skupina — “Jexodus” — nastoji preokrenuti ovaj dugogodišnji trend.

Evo kako je skupina opisala sebe u priopćenju za javnost tijekom godišnje Konferencije konzervativne političke akcije (CPAC):

Mi smo ponosni židovski milenijalci koji su umorni od života u ropstvu ljevičarske politike. Mi odbacujemo licemjerje, anti-amerikanizam i antisemitizam koji je u porastu na krajnjoj ljevici. Progresivci, demokrati i previše starih židovskih organizacija uzimaju našu podršku zdravo za gotovo. Uostalom, mi smo Židovi, a Židovi glasaju za demokrate.

Sve do danas.

Mi smo odlučni i ne bojimo se govoriti u svoje ime. Kao borci i veterani ratova na sveučilišnim kampusima, poznajemo prijetnju koju progresivizam predstavlja Židovima. Imali smo mjesto u prvim redovima kad smo svjedočili antisemitima koji se kriju iza tankog vela anti-cionizma. Znamo kako BDS gaji duboku mržnju ne samo prema Izraelu, već i prema Židovima. Nećemo više stajati uz židovske vođe i navodne podržavajuće demokrate koji racionaliziraju, objedinjuju i promiču nape neprijatelje. Radije bismo proveli četrdeset godina lutajući pustinjom nego pripadali stranci koja pozdravlja mrzitelje Židova poput Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Alexandria Ocasio-Cortez.

Jexodus je zamisao Jeffa Ballabona — dugogodišnje figure u republikanskim židovskim krugovima — i istomišljenika aktivista poput Brucea Adamsona.

Nacionalna glasnogovornica Jexodusa je Elizabeth Pipko, religiozna Židovka i povremeni model s tijesnim vezama s predizbornom kampanjom predsjednika Trumpa za 2020. godinu. Pipko je opisala Jexodus kao pokret usmjeren na milenijalce koji bi trebao pomoći “natjerati Židove da se zauzmu za sebe i za ono za što se zalaže njihova religija”. Pipko je raspravljala o pristranosti medija i kako će povremeni gledatelj kabelskih vijesti vjerojatnije čuti o navodnom antisemitizmu predsjednika Trumpa nego što će čuti o (stvarnom) antisemitizmu Ilhan Omar.

Jexodus će se u početku lansirati u New Yorku i na Floridi, državama u kojima obitava velika židovska populacija. Odatle, Pipko kaže da će se plan proširiti na cijelu zemlju — od Pennsylvanije i Ohija do Arizone i Kalifornije. U početku će se sastojati od fizičkih skupova na kojima će govornici moći raspravljati o svojim pričama o tome kako im se bilo teško odvojiti od poslovičnog ropstva Demokratske stranke. Tema egzodusa o bijegu od ropstva namjerno će se poklapati sa židovskim praznikom Pashom, koji će se slaviti u vrijeme lansiranja skupine sljedećeg mjeseca.

“Željela bih da to bude jedna ogromna zabava”, rekla je Pipko. Nažalost, samo vrijeme će pokazati koliko će se nekadašnjih ljevičarskih Židova pridružiti toj zabavi.