WALSH: Ako je pobačaj samo normalni medicinski postupak, zašto je ‘Unplanned’ zaradio R rejting zbog prikazivanja jednog?

Matt Walsh

MPAA

Film pro-života “Unplanned” otvorio je prvi vikend prikazivanja zapanjujućom zaradom od 6 milijuna dolara. Tu brojku nazivam zapanjujućom zbog malog budžeta filma, kao i zbog moćnih vanjskih sila koje su se urotile protiv njega. Razni televizijski kanali odbili su prikazivati njegove reklame. Twitter račun “Unplanned” bio je proizvoljno suspendiran, a mnogi korisnici prijavili su da nisu u mogućnosti pratiti račun nakon njegovog ponovnog uspostavljanja. Naravno, suočio se i s neslužbenim embargom od svih glavnih kasnonoćnih emisija i ostalih medijskih platformi.

No, najpodmukliji oblik cenzure došao je od Filmskog udruženja Amerike (MPAA), koje je ošamarilo film R rejtingom, stvarajući apsurdnu situaciju da maloljetnici u državama poput Kalifornije, Connecticuta, Mainea, New Yorka i ostalih, mogu dobiti pobačaj, ali ne mogu gledati film bez pristanka roditelja. MPAA je dalo Pure Flix-u, kršćanskoj kompaniji, njegov prvi R rejting na temelju dvije scene koje prikazuju pobačaj iskreno, iako ne provokativno. Abby Johnson, žena na čijem životu se temelji film, opisala je dvije scene u otvorenom pismu roditeljima:

Dakle, zašto R rejting? Zbog dviju scena. Dviju scena za koje se filmska ekipa odlučila, na moje inzistiranje, da precizno rekonstruira jer je važno da ih ljudi vide. Prva je CGI (kompjuterski generirana slika) rekreacija onoga što sam vidjela na ultrazvučnom zaslonu kad sam pomagala u postupku pobačaja koji me uvjerio u ljudskost nerođenog. Vidjet ćete ono što sam ja vidjela: bebu na ultrazvučnom zaslonu u crno-bijelom 2D. Vidjet ćete instrument za pobačaj, koji izgleda kao velika slamka u stvarnom životu i kao tamna crta na ultrazvuku, kako se unosi na ekran. Vidjet ćete kako se beba bori protiv toga. Vidjet ćete kako beba prvo polako, a potom brzo nestaje u instrumentu koji radi ono za što je dizajniran. Važno je znati da je to bila CGI rekreacija, a NE snimka iz stvarnog pobačaja. Ali sigurno izgleda onako kako sam ja to vidjela. Mislim da je važno da ovu scenu vide tinejdžeri i starija djeca jer im govori istinu o onome o čemu naša kultura inzistira da je “pravo” i “sloboda”. Nitko neće moći vidjeti ovu scenu i nakon nje reći da “ne znaju” istinu o pobačaju.

Druga scena koja je navedena kao razlog za R rejting je scena koja rekonstruira moje grozno iskustvo s pilulom za pobačaj. Ashley, glumica, koja me glumi u filmu, odradila je fantastičan posao, prikazujući moju fizičku bol i moj strah. Neću vas lagati; ta scena pokazuje malo krvi. U stvarnom životu sam toliko krvarila da sam pomislila kako ću umrijeti. Film to nije prikazao na provokativan ili krvavi način. Mislim da su producenti dobro hodali tom linijom.

Ovo nije krvoproliće koljačkog filma. To je najpitomiji mogući prikaz pobačaja. Možda je još uvijek uznemirujući, ali samo oni pro-života imaju razloga za uznemiravanje. Pro-pobačajna rulja (i nešto mi govori da je MPAA više upošljava ove potonje od prvih) uvijek je brza u svom inzistiranju da je pobačaj samo medicinski postupak. Pobačaj se, kažu, nimalo ne razlikuje od operacije žučnog mjehura. No, bi li film zaslužio R rejting zbog prikazivanja kirurškog zahvata na žučnom mjehuru?

Pobačajna aktivistica nedavno je objasnila skupini djece da je pobačaj “poput gadnog posjeta zubaru ili tako nešto.” U redu, pa, je li film neprikladan za maloljetnike ako prikazuje stomatološki pregled? Čini se kako R rejting možemo opravdati samo prizanjem da je pobačaj nasilno ubijanje ljudskog života. Nasilno ubijanje očigledno češće osigurava oznaku filma samo za odrasle. Za razliku od prikazivanja savršeno sigurnog, legitimnog, rutinskog, medicinskog postupka.

Ali to je vrsta kognitivne disonance koju uvijek vidimo od pro-pobačajne rulje. Oni žele pobačaj tretirati kao normalni medicinski postupak, ali samo do određene točke. Oni ne žele da se on regulira kao normalni medicinski postupak. Oni ne žele da zagovornici života hodaju uokolo s transparentima koji prikazuju slike i rezultate ovog postupka. Oni ne žele da žene dobivaju drugo mišljenje o ovom normalnom medicinskom postupku. Oni ne žele razgovarati o nuspojavama i opasnostima ovog normalnog medicinskog postupka, kao što je slučaj s drugim normalnim medicinskim postupcima. Kad malo razmislim, oni zapravo uopće ne žele tretirati pobačaj kao normalni medicinski postupak.

Očito se MPAA slaže.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.