Netko je procurio 10 godina Trumpovih poreznih informacija New York Timesu

Evie Fordham

Netko je procurio 10 godina vrijedne porezne informacije predsjednika Donalda Trumpa New Yew York Timesu, a novine su u utorak izvijestile da je Trumpova matična tvrtka izgubila 1,17 milijardi dolara od 1985. do 1994. godine.

Times je priopćio kako je primio “informacije koje su sadržavale porezne podatke od nekoga tko je imao zakonski pristup” i “potvrdio značajne nalaze koristeći ostale javne dokumente”.

Informacije nisu iz novijeg vremenskog razdoblja koje zahtijevaju demokrati u Zastupničkom domu. Ministarstvo financija je u utorak ponovno odbilo pružiti demokratima Doma pristup Trumpovim poreznim prijavama.

Trumpovi glavni poslovi, uključujući kockarnice, hotele i maloprodajne prostore gubili su novac svake godine u razdoblju od 10 godina, nakon prijavljenog gubitaka od 46,1 milijuna dolara 1985. godine, piše Times. Novinari Susanne Craig i Russ Buettner usporedili su njegove prijavljene gubitke sa “njegovim gospodar-svemira memoarom ‘Trump: Umjetnost sklapanja poslova‘”, koji je objavljen 1987. godine.

[Trump] je svoje prve trzavice i bankrote pripisao recesiji koja se dogodila 1990. godine”, napisali su. “Ali 10 godina poreznih informacija koje je pribavio New York Times slika drugačiju i daleko sumorniju sliku njegovih sposobnosti sklapanja poslova i financijskog stanja.”

Charles J. Harder, predsjednikov odvjetnik, rekao je u subotu Timesu da su porezni podaci “očigledno netočni”, a njegove izjave “o predsjednikovim poreznim prijavama od prije 30 godina su vrlo netočne”, navodi se u izvješću.

“Transkripti Porezne uprave, osobito prije razdoblja njihovog podnošenja u elektroničkom obliku, notorno su netočni [i] ne bi mogli pružiti razumnu sliku bilo kojeg poreznog obveznika”, napisao je Harder, prema Timesu.

Harder nije ukazao na specifične pogreške, prema priči.

Timesov članak govori da je Trump “izgleda” izgubio više novca od “gotovo bilo kojeg drugog američkog poreznog obveznika” na temelju analize Službe za unutarnje prihode (IRS) na uzorku osoba s visokim primanjima.

“Gubici njegovih glavnih poslova u 1990. i 1991. — više od 250 milijuna svake godine — bili su više nego dvostruko veći od najbližih poreznih obveznika prema informacijama IRS-a iz tih godina”, prema Timesu.

Trump nije morao plaćati porez na dohodak osam do deset godina, počevši od 1985., jer je izgubio toliko novca, piše list.

Demokratski zastupnici Doma koji traže Trumpove porezne prijave morat će pružiti legitiman zakonski razlog zašto ih žele, ako će htjeti prebaciti slučaj na sud.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev Daily Callera za komentarom.