Meksički predsjednik moli Trumpa za hitni sastanak u petak zbog najavljenih tarifa

Cristina Laila

Ovo je bilo brzo.

Samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Trump najavio da će nametnuti 5% tarifa na uvoz iz Meksika, meksički predsjednik Lopez Obrador poslao je Trumpu pismo u kojem ga moli za sastanak kako bi poradili na rješenju problema.

“Meksički predsjednik Lopez Obrador traži od Trumpa da se američki dužnosnici u petak sastanu s meksičkih ministrom vanjskih poslova u Washingtonu kako bi pronašli rješenje koje bi koristilo objema zemljama”, izvijestio je Reuters.

Predsjednik Trump je u četvrtak navečer najavio da će tarifa od 5% biti uvedena na sav uvoz iz Meksika počevši od 10. lipnja i postupno se povećavati sve do se ilegalna imigracija ne zaustavi.

“Dana 10. lipnja 2019. godine, Sjedinjene Države uvest će tarife u visini od 5% na sve artikle koji dolaze iz države Meksiko, sve dok se ilegalni migranti koji prolaze kroz Meksiko i dolaze u našu zemlju ne ZAUSTAVE. Tarife će se postupno povećavati tako dugo dok se ne otkloni problem ilegalne imigracije, kada će tarife biti uklonjene. Detalji iz Bijele kuće će uslijediti”, tweetao je ranije Trump.

Više od 100.000 ilegalnih stranaca ulazi u Sjedinjene Države svakog mjeseca zahtijevajući azil pod lažnim zahtjevima samo kako bi bili pušteni u američke zajednice.

Predsjednik Trump se na svakom koraku suočava s Domom koji vode demokrati i aktivističkim sucima, stoga je odlučio najaviti tarife na meksičke uvozne proizvode.

A Meksiko već moli predsjednika Trumpa za sastanak. Tako se to radi.