HUNTER: Kontrolirati svijet je lako

Derek Hunter

Wikimedia Commons

Kao što stara izreka kaže: “Postoje tri vrste laži: laž, prokleta laž i statistika.” Statistika je ono o čemu ću danas govoriti.

Uvijek sam govorio i nastavit ću govoriti da ako možete kontrolirati mjernu jedinicu, možete kontrolirati sve. To je prilično jednostavan koncept — ako vi odlučujete o onome što je smiješno, možete se učiniti najsmješnijim. Isto vrijedi i za najbržeg, najpametnijeg, najzgodnijeg, čega god se sjetite — ako vi odlučujete o onome što čini ono što jest, vi imate apsolutnu moć.

Iako većina ljudi ne bi rekonstituirali mjerenje vremena kako bi sporu osobu učinili najbržom (iako bi mogli), koncept manipuliranja stvarnošću pomoću brojeva star je koliko i samo vrijeme. Tijekom pandemije, to je korišteno u nevjerojatno zlonamjerne svrhe.

Kad god ste čuli sirove brojke slučajeva, hospitalizacija ili smrti to je bilo zato što su te brojke bile loše. Kad one nisu bile toliko loše, počeli ste slušati postotke. Zašto? Jer određeni načini prezentiranja mogu informaciju učiniti boljom ili lošijom nego što ona zapravo jest.

Na primjer, ako je broj smrtnih slučajeva porastao s 10.000 na 20.000 dnevno, to je prilično velik porast i bio bi priopćen kao takav. Ne postoji stvarni način na koji možete ublažiti ovakav porast ili ga umanjiti, on jednostavno jest i može se vidjeti kao takav.

Međutim, ako se pak stvari poprave, ali ste zabrinuti da ćete izgubiti veliki postotak svoje publike ukoliko strah od smrt neće vrebati iza svakog ugla, a imate druge brojke koje možete predstaviti, način na koji ćete ih predstaviti može u potpunosti izmijeniti stvari.

Prelazak s 10.000 smrti dnevno na 20.000 smrti dnevno stopostotni je porast broja umrlih. Isto kao i s 1 na 2 smrti dnevno. Ako želite nasmrt preplašiti ljude u nadi da će nastaviti gledati vaš informativni program, naslovit ćete priču: “Došlo je do zapanjujućeg, stopostotnog povećanja u broju smrti od COVID-a u samo 24 sata.” Vi ne lažete, to je točna izjava. Ona je samo prezentirana na apsolutno prijevaran način u svrhu manipuliranja publike.

To je u velikoj mjeri ono što ljevica radi danas.

Eric Feigl-Ding je navodno liječnik, ali prije svega je ljubimac ljevičarskih medija i aktivist. Kao takav, on voli moć i sposobnost progresivaca da iskoriste snagu koju im je donijela pandemija. To je zapravo bolest. U nedjelju, Feigl-Ding je tweetao: “Postajem nervozan — #DeltaVarijanta nije samo uzrokovala 58,7 postotni porast u slučajevima, već također 72 postotni porast u #COVID19 smrtnim slučajevima i 10 postotno povećanje u [Bolnica] hospitalizacijama — u samo tjedan dana. UK (Zastava Ujedinjenog Kraljevstva) je sad već dva tjedna 96-100% #DeltaVarijanta, slučajevi (strelica prema gore) već mjesec dana. Maske?”

Ako vam se ovo čini kao da je napisala 12-godišnja djevojčica, to je zato jer je svoju objavu zasipao emojijima, umjesto da je pisao poput odrasle osobe. Mentalitet ovog uokvirivanja nije mnogo bolji.

Statistika koji je citirao kako bi dobio “72 postotni porast” COVID smrti u jednom tjednu odnosila se na ukupno 124 smrti tijekom 7 dana ili nešto više od 17 dnevno. Taj broj smrtnih slučajeva kad se uspoređuje s britanskim stanovništvom od 67 milijuna jednaka je pogrešci zaokruživanja. Ali ako kažete “Broj smrtnih slučajeva u samo jednom tjednu porastao za 72 posto!” dobit ćete drugačiju reakciju. Ponovno, obje su tehnički ispravne, ali jedna od njih je nevjerojatno manipulativna.

Statistike olakšavaju kontrolu ljudi, vi ne morate čak ni lagati. Uokvirivanje argumenta je jednako važno, ako ne i važnije, od samog argumenta. Pokušajte to imati na umu sljedeći put kad ćete gledati “vijesti”.