52-godišnji muškarac zaražen koronavirusom oprostio se od obitelji, spreman umrijeti; rekao da mu je hidroksiklorokin spasio život

Hank Berrien

Screenshot: Fox 10 Phoenix

52-godišnji muškarac koji se zarazio koronavirusom, rekao je da je danima bio na intenzivnom liječenju ne mogavši disati i da se u petak navečer oprostio od svoje supruge i djece očekujući smrt. Potom je Riu Gardinieriju prijatelj poslao vijest o lijeku hidroksiklorokinu koji djeluje na bolesnike s koronavirusom, natjeravši ga da kontaktira liječnika za zarazne bolesti koji ga je upozorio da lijek još uvijek nije u potpunosti testiran, ali je udovoljio njegovom zahtjevu i pripisao mu ga.

Prema Giardinieriju, sljedećeg jutra osjećao se normalno.

Dr. Anthony Fauci, vrhovni vladin stručnjak za zarazne bolesti, upozorio je da još uvijek ne uzima za sigurno bilo što o hidroksiklorokinu, rekavši: “Mnogo stvari koje čujete vani su ono što nazivan anegdotskim izvješćima. Ona su možda istinita, ali su anegdotska… Ako doista želite znati da li nešto funkcionira, morate obaviti vrstu probe s kojom ste dobili dobre informacije.”

Kao što izvješćuje Fox 10 Phoenix, Giardinieri je “potpredsjednik kompanije koja proizvodi kuhinjsku opremu za vrhunske restorane u LA-u i širom svijeta.” Giardinieri je rekao za stanicu da je pet dana imao groznicu, užasne bolove u leđima, glavobolju, kašalj i umor i da je spavao petnaest sati dnevno umjesto uobičajenih pet sati.

Giardinieri je rekao da ga liječnici nisu željeli vidjeti; rekao je da je otputovao u dječju bolnicu Joe DiMaggio u Hollywoodu na Floridi gdje se umalo onesvijestio prije nego mu je dijagnosticirana upala pluća i koronavirus. Izjavio je da je proveo tjedan dana na odjelu intenzivne njege gdje je još uvijek imao probleme s disanjem.

Rekao je o svojoj situaciji u petak navečer: “Došao sam do točke u kojoj sam jedva mogao govoriti, a disanje mi je predstavljalo veliki izazov. Prošao sam devet dana solidne boli i, za mene, ovdje je bio kraj. Stoga sam obavio nekoliko poziva kako bih se na svoj način oprostio od prijatelja i obitelji.”




No, bliski mu je prijatelj skrenuo pažnju na pozitivne priče o hidroksiklorokinu i nagovorio ga da uzme lijek. Giardinieri je rekao o razgovoru s liječnikom zaraznih bolesti: “Naveo mi je sve razloge zbog kojih vjerojatno ne bih želio to isprobati jer nije bilo pokusa; nema testiranja; da to nije nešto što je odobreno. I rekao sam mu, gledaj, ne znam hoću li uspjeti ostati živ do jutra pošto sam u tom trenutku jedva mogao disati. Složio se i odobrio njegovo korištenje i medicinska sestra mi ga je dala nakon 30 minuta.”

Giardinieri je rekao da je u roku od sat vremena nakon što je lijek intravenski ubačen u njegov sustav, osjećao da će mu srce iskočiti iz grudnog koša. Prisjetio se: “Morali su doći i umiriti me i zbrinuti me. Imao sam još jednu epizodu dva sata kasnije kad ponovno nisam mogao disati i kad je moje srce ponovno lupalo, pa su mi kroz sustav dali Benadryl i još nešto drugo. Nisam siguran što je to bilo. To mi je omogućilo da zaspim i kad sam se probudio točno u 4:45 ujutro, probudio sam se kao da se ništa nije dogodilo.”

Giardinieri, koji je uzeo još tri doze tog lijeka u subotu, zaključio je: “Za mene, nema nimalo sumnje da ne bih uspio ostati živ do jutra. Stoga, taj lijek mi je spasio život… Samo želim da svi znaju da postoji ta opcija. Ne morate samo sjediti tamo i hidrirati se. Postoji lijek koji djeluje.”