Ljevičarski studenti poludjeli kada se panel složio da su muškarci i žene različiti

Hank Berrien

screenshot from Freethinkers of PSU

Na Portland State Sveučilištu, 17. veljače održao se događaj na kojem se raspravljalo o raznolikosti spolova, vođen od strane profesora filozofije Petera Boghossiana s panelom koji je uključivao bivši profesoricu biologije sa Evergreen Statea Heather E. Heying, spisateljicu Helen Pluckrose i bivšeg inženjera Googlea Jamesa Damorea, koji je postao poznat široj javnosti kao osoba koja je dobila otkaz od strane Googlea 2017. nakon što napisao memo o biološkim razlikama između muškarca i žene. Kada je Heying govorila o standardnim razlikama između muškaraca i žena, neki ljevičarski aktivisti imali su izljev bijesa, ustali iz protesta i prilikom izlaska iz dvorane sabotirali ozvučenje.

Na događaju koji je nosio ime “Moramo razgovarati o raznolikosti”, izgred je prethodio Boghossianovom pitanju postavljeno Helen Pluckrose, a koje je glasilo: što to znači “socijalni konstruktivizam”. Pluckrose je odgovorila: “To je ideja da su sva naša svojstva, karakteristike, sposobnosti – kognitivne, psihološke, bihevioralne – naučene kroz društvene norme; odbacuje se ideja da mogu postojati urođene, ili biološke, ili naslijeđene razlike. I tako smo u poziciji gdje, ako postoji nepravda ili ako postoji neravnoteža ili nekakva nejednakost zastupanja, tada je objašnjenje za to društvena nepravda.”

Boghossian se okrenuo prema Heying i upitao je: “Što možemo uzeti od onoga što nam je Helen rekla da nam pomogne da shvatimo memo koji je napisao James?”

Heying je odgovorila: “Jamesova tvrdnja da postoje razlike između muškarca i žene je točna. Čudna je pozicija u kojoj se nalazimo, raspravljamo o nečemu što je toliko univerzalno prihvaćeno unutar biologije. Ono što nije naširoko prihvaćeno je da je kultura također evolucijska; ali ja ću tvrditi da su i biologija i kultura evolucijske. Pogledajmo razlike između muškarca i žene koje su izrazito anatomske i fiziološke; jesu muškarci viši u prosjeku od žena? Zar nekoga vrijeđa ta činjenica? Možda vas to iritira; možda vas iritira činjenica da su žene te koje mogu zatrudnjeti i dojiti; može vas iritirati puno istinitih tvrdnji…”

U tom trenutku mlada žena zelene kose ustala je sa stolice i povela prosvjednike van dvorane.

Heying je nastavila, “… ali uzeti to kao uvredu je negiranje realnosti. Dakle, muškarci i žene se razlikuju po visini; razlikuju se po mišićnoj masi; različiti su po tome gdje se mast taloži na našim tijelima. Naši mozgovi su također različiti.”

Prosvjednici na izlasku, su u tom trenutku srušili dio opreme koji se nalazio u stražnjem dijelu auditorija, namjerno sabotirajući ozvučenje.

Heying je mirno nastavila: “Dakle postoje neki binarni…”

Netko je povikao “Zaštitari!”

Boghossian je prekida: “Ovo je ono što se događa – jesu isključili zvuk? Možete li me svi čuti?”

Dok je jedna žena odvođena od strane policije, bjesnila je govoreći: “On je komad g****. Ovo nije u redu. Čak je i ženama tamo unutra ispran mozak!”

Mladi muški prosvjednik pompozno je izjavio “… ne bi trebali slušati fašizam. To ne bi smjelo biti tolerirano u civilnom društvu. Nacisti nisu dobrodošli u civilno društvo.”

Dok se mlada žena udaljavala, povikala je: “J*** policiju! Moć narodu!”

U međuvremenu, iz razloga što je ozvučenje bilo oštećeno, Boghossian je rekao: “U redu, malo ćemo glasnije govoriti. Razgovor će se nastaviti”, izazvavši uzvike odobrenja i aplauz od strane publike. Nastavio je: “Dopustite mi da budem kristalno jasan: ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u civiliziranom društvu. (aplauz) A ako je ta osoba student, trebao bi dobiti upozorenje, i ako to ponovno učini treba biti izbačena sa sveučilišta.”

Video starta od 18:08:
(izgred počinje na 20:25)