Sjeverna Koreja voljna odustati od svog nuklearnog naoružanja

Joseph Curl

Za razliku od predsjednika Clintona i Obame, predsjednik Trump se brutalno postavio prema nestašnoj naciji, čak prozivajući njezinog omalenog vođu Kim Jong-una “Rocket Man”.

Čini se da ta taktika uspijeva.

“Sjevernokorejski lider Kim Jong-un, rekao je izaslanicima iz Južne Koreje da je njegova zemlja spremna započeti razgovore sa Sjedinjenim Državama o napuštanju svojeg nuklearnog naoružanja, a to bi značilo i suspendiranje svih nuklearnih i raketnih testova za vrijeme trajanja pregovora, priopćili su južnokorejski službenici u utorak”, navodi New York Times.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Južne Koreje Chung Eui-yong i Glavni tajnik za obavještajnu službu Chief Suh Hoon otputovali su u glavni grad Sjeverne Koreje u nadi da će uspjeti uvjeriti Kima da započne pregovore sa SAD-om u vezi nuklearnog naoružanja. Njihov dvodnevni posjet Pyongyangu slijedio je posjet Kimove sestre Južnoj Koreji, koji se dogodio za vrijeme Olimpijade prošlog mjeseca. Tijekom tog posjeta pozvala je južnokorejskog predsjednika Moona u Sjevernu Koreju za ono što bi mogao biti prvi međukorejski susret u 11 godina.

Susret će se u slučaju održavanja odvijati u Freedom House-u, južnokorejskoj zgradi u selu Panmunjom koje se nalazi u demilitariziranoj zoni na granici između dvije zemlje. Prije toga, zemlje će po prvi puta uvesti izravnu telefonsku liniju, navodi se u priopćenju.

Dvojica južnokorejskih dužnosnika koji su se susreli sa kolegama iz Sjeverne Koreje trebali bi doći u posjet Washingtonu ovaj tjedan kako bi izvjestili Trumpovu administraciju o sastanku.

Trumpova izjava o novom razvoju događaja: