Trump trola Hollywood zbog loše gledanosti: “Nemamo više zvijezda — osim vašeg Predsjednika!”

Ben Shapiro

U utorak, predsjednik Trump zadao je pljusku Hollywoodu komentirajući očajnu gledanost dodjela nagrada Oscar – napomenuvši da je on jedina preostala istinska zvijezda.

Naravno, istina je ta da je Trump u pravu. Trumpove ocjene su magične. Mediji to znaju. Hollywood to zna. Ako bi imali izbor pozvati na jutarnji show Brad Pitta ili Donalda Trumpa, zna se koga bi odabrali. I dio toga je holivudska krivica. Hollywood tretira političare poput celebritija – Barack Obama je najočitiji primjer.

Nakon što sam ovo rekao, Trumpova dijagnoza nije točna: nije da nemamo više zvijezda (iako nemamo zvijezda koje su profitabilne kao nekad), nego Oscari ne uključuju te zvijezde. Oscari promoviraju nebrendirane filmove koje nitko ne gleda. I to je odraz elitizma u industriji.

Kao što moj prijatelj Andrew Klavan često govori, jedan on znakova umiruće industrije je cendrava opsjednutost samim sobom. I Hollywood je opsjednut vlastitim važnošću, zbog čega nominira najmanje popularne filmove – samo da pokaže svima u Americi da nisu tako sofisticirani i šik kao njihovi kulturni ubermenši. To je također razlog zašto Hollywood voli filmove o Hollywoodu. Njihovi najveći proizvođači novca, naravno, su filmovi koji nas transportiraju u druga vremena i mjesta. Ali Hollywood te filmove promatra podignuta nosa – osim ako su, naravno, ispunjeni intersekcionalnom politikom i porukama. Hollywood koristi nas kao zaradu kako bi mogli težiti višim stvarima: propagandi premazanoj patinom umjetnosti.

To je razlog zašto ljudi gase svoje zaslone. To je razlog zbog kojeg niti jedan dobitnik Oscara za najbolji film od 2004. nije završio u top 10 najgledanijih filmova na kino blagajnama. I razlog zbog kojeg se pad Oscara neće zaustaviti tako brzo.