SHAPIRO: Što zapravo znači objavljeni FISA nalog protiv Cartera Pagea?

Ben Shapiro

U subotu, FBI je objavio prilično jako cenzuriranu verziju FISA naloga protiv bivšeg Trumpovog savjetnika za vanjsku politiku Cartera Pagea. Taj FISA nalog, koji je odobren u listopadu 2016. i tako omogućio FBI-ju nadzor nad Pageom, ne pokazuje puno više od onoga što već znamo — stotine stranice su zamračene. Evo što znamo na temelju ovog naloga:

1. FBI se snažno oslanjao na tzv. Steelov dosje. Dosje koji je sastavio britanski špijun Christopher Steele po nalogu kampanje Hillary Clinton i Fusion GPS-a, navodno je predan FBI-ju u rujnu 2016. godine i poslužio je kao ključna komponenta FISA naloga. Nije igrao manju ulogu; bio je u glavnoj ulozi. S time rečeno, većina Steeleovog dosjea odnosila se na Trumpa i na njegovog nekadašnjeg voditelja kampanje Paula Manaforta — a ništa od tog materijala se ne pojavljuje u izdanom nalogu.

2. Ne znamo koliko sadržaja dosjea je potvrđeno. Republikanci su sugerirali da je Steelov dosje iskorišten u cijelosti i da nije potkrijepljen na bilo koji način. Mi jednostavno to ne znamo, pošto se potkrijepljeni detalji možda nalaze ispod cenzuriranih dijelova. Ako je FBI jednostavno upotrijebio Steelov dosje bez ikakvih potvrda, to bi zasigurno bilo zabrinjavajuće.

3. Ono što je sugerirano u Nunesovom memou, da nalog nije sadržavao upozorenja o izvoru Steeleovog dosjea je pogrešno. Pojavile su se dvostruke interpretacije memoa Devina Nunesa, voditelja Obavještajnog odbora Zastupničkog doma. S jedne strane, Byron York iz Washington Examinera govori da je Nunes bio u pravu — da način financiranja Steeleovog dosjea nije u potpunosti dostavljen Sudu. S druge strane, nalog sadrži jasne reference na “Kandidata #1” na kojeg cilja “Kandidat #2”. Po mom mišljenju, prilično teško bi bilo sugerirati da sud nije znao da je Hillary platila za dosje. Nalog otvoreno navodi da je “američka odvjetnička tvrtka angažirala identificiranu američku osobu da provede istraživanje o ‘Kandidatu #1’ i njegovim vezama s Rusijom… Identificirana američka osoba angažirala je ‘Izvor #1’ da provede ovo istraživanje. Identificirana američka osoba nikada nije savjetovala ‘Izvor #1’ o motivaciji iza istraživanja veze ‘Kandidata #1’ s Rusijom. FBI pretpostavlja da je identificirana američka osoba vjerojatno tražila informacije koje bi mogle biti korištene za diskreditiranje kampanje ‘Kandidata #1′”.

4. Carter Page nije bio u kampanji u trenutku kad je počeo njegov nadzor. To je očigledno slučaj, ali je također istinito da se istražuju njegove aktivnosti tijekom vremena u kojem je bio savjetnik za vanjsku politiku u kampanji. Iako senator Marco Rubio (republikanac-Florida) sugerira da FISA nalog protiv Pagea nema nikakve veze s kampanjom, to je također nategnuto.

5. FBI je sumnjao da je Carter Page ruski agent. U nalogu se navodi da “FBI vjeruje kako je Page surađivao i konspirirao s ruskom vladom”. Page je jučer priznao u razgovoru s Jake Tapperom na CNN-u da je bio “neformalni savjetnik” Kremlja 2013. godine. “Neformalno imao neke razgovore s ljudima”, izjavio je Page. Page nikada nije uhićen zbog svoje navodne veze s Kremljom.

6. FBI nije koristio izvješće Yahoo! News kako bi potvrdio Steeleov dosje. Jedna od optužbi bila je da je dosje upotrijebljen kao izvor i da je potom Steele procurio informaciju drugom izvoru vijesti, što je upotrijebljeno kao drugi izvor. To nije istina. Nalog samo navodi članak Yahoo! News koji je procurio Steele kako bi pokazao reakciju Pagea na informacije u dosjeu.

Dakle, što zapravo pokazuje ova nova objava? Ne puno. Ako vjerujete da su Steelov dosje i FISA nalog korišteni od obavještajnih agencija kako bi ciljale Trumpovu kampanju, ništa u FISA nalogu neće promijeniti vaše mišljenje — Steelov dosje je centralna stvar. Ako ste uvjereni da FISA nalog nije korišten kako bi ciljao Trumpa, ništa neće promijeniti vaše mišljenje — većina dokumenta je cenzurirana. Pravo pitanje je zašto Trump jednostavno ne deklasificira cijelu stvar ako pokazuje ono što on govori da pokazuje.